Consiliul Concurentei a sanctionat sapte companii active pe piata comercializarii produselor alimentare din Romania (3 retaileri si 4 furnizori ai acestora) cu amenzi in valoare totala de 87.713.336 lei (aprox. 18,8 milioane euro).

Update 14:20- Auchan Romania a transmis un punct de vedere, dupa decizia Consiliului Concurentei: "Este important sa precizam ca, inca de la infiintare, Auchan Romania practica o politica de discount generalizat, cu toate preturile mici, permanent, ceea ce nu permite, nici macar accidental, realizarea de intelegeri cu furnizorii, prioritatea companiei fiind de a avea cele mai mici preturi in favoarea clientilor si de a fi competitiva. In acest context, presupusele fapte anticoncurentiale in legatura cu 3 furnizori dintr-un portofoliu de aproximativ 1.500 de parteneri, cu care Auchan Romania colaboreaza in mod constant si durabil, ar fi avut ca efect practicarea de preturi ridicate, aspect ce este contrar politicii noastre comerciale, principiilor si valorilor fundamentale ale companiei".

"Sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiei privind fixarea preturilor intre retailerii Auchan, Cora si Carrefour si furnizorii acestora, in perioada 2010-2016. In urma investigatiei a fost sanctionata atat incalcarea regulilor nationale, cat si a regulilor europene de concurenta, pentru fixarea preturilor de revanzare (de raft) in cadrul promotiilor desfasurate de retaileri.

Retail jobs

Consiliul Concurentei a constatat ca in anumite cazuri preturile de vanzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piata prin raportul dintre cerere si oferta, ci furnizorul si retailer-ul stabileau un pret fix sau minim pentru revanzarea produselor catre consumatorul final. Aceasta practica conduce la preturi mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputand sa scada pretul sub limita stabilita cu furnizorul.

Companiile sanctionate :

  1. Auchan Romania SA - 36.563.004 lei (7,84 milioane euro)
  2. Carrefour Romania SA- 26.995.645 lei (5,79milioane euro)
  3. Romania Hypermarche (Cora) SA - 12.410.834 lei (2,66milioane euro)
  4. Quadrant - Amroq Beverages SRL - 5.984.053 lei (1,28 milioane euro)
  5. Star Foods EM SRL - 3.930.920 lei (843.599 euro)
  6. Strauss Romania SRL- 1.785.767 lei (383.236 euro)
  7. Nelson Prod SRL - 43.113 lei (9.252 euro)
Carrefour Romania SA a recunoscut fapta, beneficiind astfel de o reducere a amenzii.

Amenzile aplicate de Consiliul Concurentei se vireaza integral catre bugetul de stat.


Companiile sanctionate pot ataca decizia autoritatii de concurenta la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la publicarea deciziei.
Citeste si:
Taximetriștii de la Gara de Nord din Capitală, amendați pentru mari...
Taximetriștii de la Gara de...

Aceasta este a doua investigatie derulata de autoritatea de concurenta, finalizata cu sanctiuni, pe piata comercializarii de produse alimentare. In anul 2015, autoritatea de concurenta a sanctionat retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image si furnizorii acestora cu amenzi in valoare totala de aproximativ 35 milioane de euro pentru fixarea preturilor, in perioada 2005-2009. Amenzile au fost incasate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Unele companii sanctionate au contestat sanctiunile Autoritatii de Concurenta, procesele aflandu-se pe rolul instantelor.

Consiliul Concurentei incurajeaza companiile implicate in intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totala", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

Citeste si:
Dulciuri contaminate la Carrefour. Acestea conțin o substanță...
Dulciuri contaminate la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.