Jandarmeria Montana este acuzata de Salvamont Romania ca isi atribuie merite pentru actiuni de salvare ale salvamontistilor, informeaza digi24.ro.

"Salvamont Romania dezaproba practicile incorecte folosite de catre Jandarmeria Montana prin care isi atribuie si promoveaza in presa actiuni de salvare realizate de catre salvamontisti. Ultima situatie de acest gen a avut loc in ziua de joi 24 ianuarie, cand jandarmii montani au emis comunicate catre presa scrisa si audiovizual, atribuindu-si salvarea a zeci de oameni blocati in telegondola din Sinaia sau coborati de la cota 2000.

Operatiunea de salvare a fost executata integral doar de catre salvamontistii din Sinaia, impreuna cu angajatii domeniului schiabil Sinaia, care au organizat turistii in grupuri ce au fost coborate pe schiuri, pe jos sau cu masinile de batut zapada. Salvamontistii din Sinaia declara ca abia la 40 de minute de la incheierea actiunii de coborare a turistilor au aparut si primii jandarmi la poalele muntelui, moment in care salvamontistii aveau in derulare un alt caz, cu o persoana cu probleme medicale, caz la care jandarmii doar au privit de la distanta.

Din pacate, astfel de situatii sunt o practica frecventa a jandarmilor montani, se repeta la nivelul intregii tari, de ani de zile, de la aparitia jandarmilor pe munte. Desi salvamontistii au avut incercari repetate pentru solutionarea amiabila a acestui tip de situatii, in cadrul comisiilor comune constituite la nivelul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, din motive necunoscute de noi, Jandarmeria montana continua sa se laude in presa cu actiunile de salvare a structurilor Salvamont.

In conformitate cu prevederile legale, salvarea persoanelor din zona montana care au probleme medicale sau carora le poate fi afectata starea de sanatate, este atributia structurilor Salvamont, care pot solicita, prin Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta, resurse suplimentare, ambulante, elicopter, resurse umane si altele cu care sa finalizeze actiunea de salvare", se arata intr-un comunicat al Salvamont Romania.

Citeste si:
Se intensifică controalele privind respectarea restricțiilor, de...
Se intensifică controalele...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.