Persoanele trecute de 70 de ani nu au niciun beneficiu in cazul in care isi administreaza suplimente cu vitamina D in doze mari pentru a-si imbunatati densitatea osoasa si a diminua riscului de cadere, conform concluziilor unui studiu de lunga durata, efectuat in Marea Britanie, citat luni de Press Association.

Persoanele varstnice sunt incurajate de multa vreme sa ia suplimente din ''vitamina soarelui'' pentru a-si mentine oasele puternice. Insa, un proiect de cercetare realizat la Universitatea Newcastle a descoperit ca varstnicii care isi administreaza vitamina D in doze mari nu au niciun beneficiu in comparatie cu o alimentatie echilibrata si sanatoasa.

Studiul a analizat aproape 400 de persoane cu varste peste 70 de ani, impartite in mod aleator in grupuri care au luat intre una si trei doze de vitamina D (echivalentul unei doze zilnice de 10, 20 sau 40 de micrograme).

Cercetarea, sustinuta de asociatia Versus Arthritis, a avut ca scop evaluarea efectelor suplimentelor cu vitamina D asupra densitatii minerale osoase (DMO) - un indicator cunoscut al oaselor puternice - in cazul varstnicilor, scrie Agerpres.

Studiul, publicat in American Journal of Clinical Nutrition, a concluzionat ca nu a fost identificata nicio diferenta la nivelul DMO intre cele trei doze administrate pe perioada celor douasprezece luni cat a durat studiul.

Alimentatie sanatoasa si echilibrata pentru oase puternice

Totusi, oamenii de stiinta au identificat unele beneficii asupra metabolismului osos in cazul varstnicilor.
''Deficienta de vitamina D este obisnuita la persoanele varstnice si poate duce la pierderea de masa osoasa, tulburari ale functiei muschilor si o crestere a riscului de caderi si fracturi'', a declarat conducatorul proiectului, dr. Terry Aspray de la Institutul de Medicina Celulara al Universitatii Newcastle. ''Rezultatele obtinute in urma studiilor anterioare care au evaluat efectele vitaminei D asupra densitatii minerale osoase au prezentat rezultate contradictorii, iar cercetarea noastra aduce o contributie semnificativa la actuala dezbatere. Desi concluziile noastre nu sustin dovada beneficiului dozelor mari de suplimente cu vitamina D, cel putin la nivelul densitatii minerale osoase, identificam insa faptul ca dozele mari ale acestei vitamine ar putea avea efecte benefice asupra metabolismului osos si sunt sigure pentru persoanele varstnice'', a adaugat el.
Pentru mentinerea oaselor puternice, specialistul recomanda o alimentatie sanatoasa si echilibrata, expunerea adecvata la soare si efectuarea regulata a exercitiilor fizice.

''In timp ce unii ar necesita suplimentarea cu vitamina D, administrarea a mai mult de 10 micrograme pe zi are putine beneficii'', a subliniat Aspray.

Benjamin Ellis, consultant in cadrul Versus Arthritis, a declarat la randul sau ca liniile directoare actuale indica faptul ca persoanele cu risc de deficienta a acestei vitamine ''ar trebui sa ia in considerare administrarea unui supliment zilnic de vitamina D'', asa ''cum ar trebui sa faca toata lumea in timpul lunilor de iarna''.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.