In urma unui studiu ADN efectuat pe mai mult de 6.000 de caini s-a putut explica motivul pentru care Husky au ochii albastri.

Cercetarile au relevat ca dublarea cromozomului 18 canin este este puternic asociata cu ochii albastri ai cainilor din aceasta rasa, se arata intr-un studiu publicat in revista PLOS Genetics de Adam Boyko, Aaron Sams si colegii lor de la Embark Veterinary.

Asadar, oamenii de stiinta au utilizat date de la 6.070 de caini testati genetic, folosindu-se totodata si de contributia stapanilor ce au oferit informatii despre fenotip cu ajutorul chestionarelor online si a imaginilor, noteaza descopera.ro, care citeaza sciencedaily.com.

S-au constatat urmatoarele:

  • cromozomul 18 este dublat langa gena ALX4, esentiala in dezvoltarea ochiului la mamifere, fiind asociat cu variatia culorii ochilor, indeosebi la cainii husky siberieni;
  • o copie este suficienta pentru a duce la ochi albastri sau la heterocromie (un ochi albastru si unul caprui);
  • pentru ca unii caini cu aceasta mutatie nu aveau ochi albastri, a rezultat ca mai sunt implicati si alti factori genetici sau de mediu.
Dintr-o perspectiva mai larga, rezultatele subliniaza puterea descoperirilor bazate pe datele consumatorilor asupra speciilor non-umane, in special a cainilor.

"Folosind date genetice de la animalele de companie a clientilor nostri, alaturi de culorile ochilor relatate de clienti pentru aceiasi caini, am descoperit o dublare genetica ce este strans asociata cu albastrul ochilor", a spus Aaron J. Sams.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.