Administratia Nationala de Meteorologie a emis prognoza pentru intervalul 10- 23 decembrie.

Banat. Intervalul va debuta cu o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit, iar in perioada 12 -14 decembrie valorile termice, in scadere, se vor situa in jurul mediilor multianuale; astfel, pe parcursul primei saptamani vor fi temperaturi maxime de 2...6 grade si minime de -4...0 grade, mediat regional. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate temperaturi in crestere, cu o probabilitate mare ca in special valorile diurne sa se situeze cu mult peste cele climatologic specifice dupa mijlocul lunii decembrie. Pe tot parcursul intervalului de referinta, probabilitatea pentru precipitatii (sub forma de ploaie si doar trecator lapovita sau ninsoare) se va mentine relativ ridicata, insa acestea vor avea caracter temporar si in general vor fi slabe cantitativ.

Crisana.
Intervalul va debuta cu o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit, iar in perioada 12 -14 decembrie valorile termice, in scadere, vor deveni apropiate de mediile multianuale; astfel, pe parcursul primei saptamani vor fi temperaturi maxime de 1...6 grade si minime de -5...0 grade, mediat regional. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate temperaturi in crestere, cu o probabilitate mare ca in special valorile diurne sa se situeze peste cele climatologic specifice dupa mijlocul lunii decembrie. Pe tot parcursul intervalului de referinta, probabilitatea pentru precipitatii (sub forma de ploaie, lapovita si trecator ninsoare) se va mentine relativ ridicata, insa acestea vor avea caracter temporar si in general vor fi slabe cantitativ.

Maramures. In prima saptamana valorile termice diurne vor avea variatii usoare, iar regimul termic nocturn va fi in scadere in perioada 13-15 decembrie, temperaturile incadrandu-se in general intr-un ecart mediu apropiat de normele climatologice pentru luna decembrie. Astfel, media regionala vor fi maxime de 0...3 grade si minime de -4...0 grade, cu valori mai mici in perioada 13-15 decembrie. Estimarile prognostice pentru a doua saptamana indica o probabilitate relativ ridicata de a se inregistra un regim termic peste cel mediu multianual, in special la valorile diurne. Probabilitatea pentru precipitatii mixte (slabe si moderate cantitativ), cu caracter temporar se va mentine relativ ridicata pe tot parcursul intervalului de referinta.

Transilvania. In prima saptamana, media regionala a valorilor de temperatura va fi apropiata, iar la inceput chiar usor peste specificul climatologic al acestei perioade din an, cu maxime diurne de 0...5 grade si minime in general de -7...-2 grade, cu valori mai mici in special in depresiuni in perioada 12-14 decembrie. Estimarile prognostice pentru intervalul 16-23 decembrie indica o probabilitate mai mare de a se inregistra un regim termic in general peste cel normal in a doua jumatate a lunii decembrie, mai ales in privinta valorilor diurne. Probabilitatea pentru precipitatii locale -ploaie, lapovita si ninsoare- se va mentine relativ ridicata pe tot parcursul intervalului de referinta, insa acestea vor avea caracter temporar si vor fi slabe cantitativ.

Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

Moldova. In prima saptamana de prognoza, regimul termic va fi caracterizat de valori in jurul celor normale acestei perioade din an, cu maxime de 0...5 grade si minime de -6...-2 grade, in medie regionala, temperaturi mai mici fiind posibile in noptile din perioada 13-15 decembrie. Pentru cea de-a doua parte a intervalului de referinta, sunt estimate temperaturi in crestere, cu o probabilitate relativ mare ca in special valorile diurne sa se situeze peste cele climatologic specifice dupa mijlocul lunii decembrie. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai mare dupa data de 15 decembrie, cu toate acestea si in prima saptamana se vor semnala ploi, lapovita sau ninsori, insa doar trecatoare si pe spatii restranse.

Dobrogea. In prima saptamana de prognoza, temperaturile diurne nu vor avea variatii semnificative si se vor situa in jurul celor normale in a doua decada a lunii decembrie, intre 3 si 6 grade. Minimele nocturne vor fi mai coborate doar in perioada 13-14 decembrie, in rest urmand a se situa usor peste medii, intr-un ecart de -4...0 grade. Estimarile prognostice pentru intervalul 15-23 decembrie indica o probabilitate mai mare de a se inregistra un regim termic in general peste cel normal in a doua jumatate a lunii decembrie, mai ales in privinta valorilor diurne. Probabilitate pentru precipitatii (predominant ploaie, trecator mixte) va fi relativ ridicata pe parcursul intervalului de referinta. Acestea vor fi totusi in general slabe, doar in jurul datei de 15 decembrie fiind estimate cantitati de apa moderate.

Muntenia.
Intervalul va debuta cu o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit, iar in perioada 12-14 decembrie valorile termice, in scadere, se vor situa in jurul mediilor multianuale; astfel, pe parcursul primei saptamani vor fi temperaturi maxime de 3...6 grade si minime de -4...0 grade, mediat regional. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate temperaturi in crestere, cu o probabilitate mare ca in special valorile diurne sa se situeze peste cele climatologic specifice dupa mijlocul lunii decembrie. Pe tot parcursul intervalului de referinta, probabilitatea pentru precipitatii (sub forma de ploaie, lapovita si trecator ninsoare) se va mentine relativ ridicata, insa acestea vor avea caracter temporar, distributie locala si vor fi in general slabe cantitativ.

Oltenia.
In prima saptamana de prognoza, media regionala a valorilor de temperatura va fi apropiata, iar la inceput chiar usor peste specificul climatologic al acestei perioade din an, cu maxime diurne de 4...7 grade si minime de -5...0 grade. Estimarile prognostice pentru intervalul 16-23 decembrie indica o probabilitate mai mare de a se inregistra un regim termic in general peste cel normal in a doua jumatate a lunii decembrie, mai ales in privinta valorilor diurne. Probabilitatea pentru precipitatii -ploaie, lapovita si ninsoare- va fi mai mare in jurul datelor de 15 si 21 decembrie, in restul intervalului doar pe spatii mici fiind de asteptat precipitatii slabe.

Citeste si:
Primăvara prinde contur: Alege sacourile perfecte pentru a înfrunta...
Primăvara prinde contur:...

La munte. Pana in jurul datei de 15 decembrie, temperaturile vor fi in scadere, caracterizand o vreme rece. Valorile diurne vor fi negative in toata zona montana si vor ramane la pragul de ger (-10 grade) la altitudini de peste 1600 m. Minimele nocturne vor cobori spre o medie de -14...-12 grade. Estimarile prognostice indica dupa data de 16 decembrie o crestere de temperatura ce va determina, cu probabilitate relativ mare, un regim termic in general peste cel normal in a doua jumatate a lunii decembrie. Precipitatiile (predominant ninsori in prima parte a intervalului, apoi mixte) se vor semnala local, vor avea caracter temporar si, in general, vor fi slabe cantitativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.