Un test de sange pentru detectarea celulelor tumorale ar putea ajuta la alegerea celui mai potrivit tratament pentru unele cancere de san si imbunatati rata de supravietuire a pacientelor, potrivit unui studiu clinic prezentat joi, la un congres in Statele Unite, informeaza AFP.

"Este primul studiu care arata ca prin utilizarea acestei informatii se poate ameliora speranta de viata a pacientelor", a explicat pentru AFP Profesorul Jean-Yves Pierga, sef al departamentului de oncologie medicala de la Institutul Curie, unde a fost realizat studiul.

Femeile care sufera de cancer de san cu metastaze "sensibile la hormoni" (cele mai frecvente) sunt cel mai adesea tratate prin hormonoterapie, chimioterapia - responsabila pentru numeroase efecte secundare - fiind rezervata pacientelor cu cele mai severe forme. In prezent insa,"criteriile pentru a permite medicilor sa evalueze aceasta gravitate, si, prin urmare, alegerea terapiei, raman neclare", sublinia intr-un comunicat Institutul Curie si Universitatea din Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines.

Intr-un studiu clinic care a inclus 778 de paciente din circa 15 spitale franceze, jumatate au avut tratamentul ales in functie de evaluarea medicului, iar cealalta jumatate in functie de nivelul de celule tumorale circulante (CTC).

Pentru 300 dintre acestea, tratamentul indicat de nivelul de celule tumorale circulante nu corespundea cu cel pe care medicul l-ar fi ales.

O noua sansele pentru femeile cu cancer la san

Potrivit cercetatorilor, "femeile care au fost tratate cu hormonoterapie in conformitate cu recomandarea medicului, dar care au primit in cele din urma chimioterapie din cauza nivelurilor ridicate de CTC din sange, si-au crescut sansele de supravietuire".

Aceste rezultate, prezentate la Simpozionul dedicat cancerului de san din San Antonio (Texas) de profesorul François-Clement Bidard, medic oncolog la Institut Curie, invita "la combinarea celor doua abordari pentru a ghida alegerile terapeutice: recomandarea clinicianului si doza de CTC ", a indicat cercetatorul, citat in comunicat.

Cercetarile aratasera deja importanta acestui test de sange in diagnosticul si prognosticul cancerului, insa nu si pentru alegerea terapeutica.

Citeste si:
Tratamentul complet al cancerului de sân
Tratamentul complet al...

Studiul a fost finantat in cea mai mare parte de Institutul National al Cancerului (INCa), cu o contributie mica din partea CellSearch, compania americana care ofera tehnologia de masurare a nivelului de CTC, a precizat Pierga. Rezultatele sale vor fi publicate ulterior intr-un jurnal stiintific, a adaugat el.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.