Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis luni ca exista indicii privind incalcarea de catre procurorul general Augustin Lazar a Codului deontologic atunci cand acesta a vorbit despre ''inculpati de rang inalt'', facand referire la anumiti membri din comisiile speciale parlamentare.

Augustin Lazar a precizat, pentru Agerpres, ca decizia plenului CSM este nelegala si o va ataca in instanta.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, la sediul CSM, ca procurorul general nu poate sa spuna ca nu a avut proprietatea sintagmei "niste inculpati de rang inalt".

"O vad intr-o succesiune fireasca, pentru ca CNCD a decis cu privire la altcineva - o sintagma asemanatoare - faptul ca este o discriminare. Acel cineva, autorul acelei sintagme, din cate stiu, nu este jurist si ai putea sa spui ca n-a avut pe deplin proprietatea termenilor. Dar in cazul nostru, procurorul general nu poate sa spuna ca n-a avut proprietatea sintagmei "niste inculpati de rang inalt" si nici nu poate sa spuna ca s-a referit la altcineva decat la membrii comisiei, cum a incercat sa acrediteze astazi", a spus Toader.

Anul trecut, Augustin Lazar a facut o declaratie in care a vorbit despre ''inculpati de rang inalt'', facand referire la anumiti membri din comisiile speciale parlamentare.

Inspectia Judiciara a propus sanctionarea lui, sustinand ca procurorul general a incalcat Codul deontologic atunci cand a afirmat ca "inculpati de rang inalt" ii hartuiesc pe procurori in comisiile speciale parlamentare.

Pe 26 iunie, Sectia pentru procurori a CSM a respins solicitarea de sanctionare, insa Inspectia Judiciara a contestat decizia la plenul CSM.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.