Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, sustine ca numarul cererilor depuse de medici pentru a profesa in afara tarii a scazut aproape la jumatate, conform datelor centralizate pana in luna august.

"Din pacate, Ministerul Sanatatii nu poate sa controleze numarul de posturi pe care spitalele le scot la concurs. (...) Practic, repartizarea zonala a medicilor este cumva inechitabila. Centrele universitare, orasele mari sunt supraaglomerate, in timp ce orasele mici, zona rurala duc lipsa de medici. Vom incerca sa realizam o centralizare a posturilor, astfel incat sa putem organiza la nivel national aceste concursuri, sa putem repartiza echitabil pe tot teritoriul tarii", a spus Pintea, citata de adevarul.ro.

Ministrul a oferit drept exemplu situatia medicilor de familie din mediul rural, precizand ca circa 700 de astfel de cabinete sunt neacoperite.

Chestionata daca exista o garantie ca rezidentii din domeniul medicinii de familie vor merge in mediul rural, ministrul Sanatatii a mentionat ca va trebui gasita o solutie in acest sens pana la 1 ianuarie 2019.

"In momentul in care am promovat in Guvern, vineri, aceasta hotarare (referitoare la majorarea cifrei de scolarizare pentru pregatirea in rezidentiat - n.r.), domnul ministru de Finante a ridicat aceasta problema. Pana in 1 ianuarie, ne vom gandi la o solutie, astfel incat cei in care Romania investeste sa serveasca in primul rand Romania", a mai spus minitrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.