Comisia pentru Guvernanta titlului de Capitala Tineretului din Romania, alaturi de Primaria Baia Mare si Federatia Organizatiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramures, au anuntat sambata, 10 noiembrie 2018, in cadrul Galei Tineretului din Romania, orasul castigator in competitia Capitala Tineretului din Romania 2019-2020. Evenimentul s-a desfasurat in Baia-Mare, actuala detinatoare a titlului.

#rISeUP!, conceptul castigator care a adus titlul la Iasi, este bazat pe un buget consolidat estimat la aproximativ 500.000 de euro. Impreuna cu titulatura de Capitala Tineretului din Romania, Iasiul va intra in posesia premiului in valoare de 50.000 de euro, oferit de Banca Comerciala Romana, co-initiator al programului national Capitala Tineretului din Romania. Mandatul noii Capitale a Tineretului isi va produce efectele in perioada 2 mai 2019 – 1 mai 2020.

Analizarea si jurizarea canditaturilor oraselor finaliste au fost realizate urmarind o serie de criterii fundamentale. Accentul a fost pus pe coerenta viziunii, claritatea obiectivelor si insemnatatea misiunii, dar si modalitatile de a corela proiectele propuse cu strategia pentru tineret si cu respectarea politicilor publice de tineret. Componenta juriului a fost variata, printre cei 20 de membri remarcandu-se reprezentanti ai sectorului neguvernamental de tineret, ai mediului privat, ai organizatiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare sau ai unor institutii publice.

Potrivit unui comunicat remis 9am, in calitate de Capitala Tineretului din Romania, Iasiul isi doreste sa poata antrena tinerii, organizatiile de tineret si intreaga comunitate ieseana intr-un amplu proces de dezvoltare urbana. #rISeUP! urmareste dezvoltarea unor legaturi sustenabile intre organizatiile de tineret si administratia publica locala, alaturi de crearea unui cadru propice unde structurile de tineret si initiativele indreptate catre tineri sa poata coaliza, astfel incat eficienta si impactul lor asupra comunitatii sa fie sporite.

„Actualmente, in municipiul Iasi traiesc peste 351.000 de locuitori, dintre care aproape jumatate sunt copii si tineri cu varste cuprinse intre 0 si 35 de ani. In procesul de pregatire al candidaturii am organizat o serie de intalniri cu mediul academic si cu cel privat, dar si o serie de consultari intre ONG-urile din oras, cu participarea a peste 600 de elevi din liceele iesene. Urmare a acestor intrevederi am indentificat un interes autentic si o dorinta semnificativa de implicare din partea celor prezenti. In acest context, prin programul “Iasi – Capitala Tineretului din Romania 2019-2020” ne dorim sa punem, impreuna, bazele unei colaborari sustenabile si durabile intre structurile de tineret, autoritatile publice locale si mediul de afaceri din judet. Astfel, toate proiectele care se vor derula sub umbrela conceptului #rISeUP! sunt menite sa creeze cadrul ideal unde domeniile de interes pentru tineri sa devina domenii relevante pentru si partenerii nostri institutionali si cei din mediul privat”, au declarat reprezentantii Municipiului Iasi.
Aditional premiului de 50.000 de euro castigat de tinerii ieseni impreuna cu primaria municipiului Iasi, pentru acoperirea si intregirea sumelor stipulate in bugetului proiectului aportul financiar va veni din partea administratiei publice locale. Nu vor fi neglijate insa nici sursele aditionale de finantare provenite din partea mediului de afaceri privat.
„Capitala Tineretului din Romania a plecat de la ideea unei competitii care sa ne ajute sa vorbim mai mult despre tineri. In momentul in care am demarat acest proiect am pornit de la un gand foarte simplu. Desi pare destul de ciudat, tinerii nu se se afla pe agenda publica din Romania si am fost placut surprinsi ca in momentul in care am prezentat aceasta propunere catre autoritatile publice locale am gasit o deschidere extrem de mare, la un nivel cat se poate de practic. Sustinem ca tinerii, pentru a se dezvolta si a-si dori sa traiasca in Romania, au nevoie de un mediul locativ propice, de job-uri bune si, evident, acces la tot ce inseamna viata sociala. Pentru a ne putea ingriji de toate aceste aspecte, este necesar ca la masa negocierilor sa se regaseasca, simultan, organizatiile de tineret, autoritatile publice locale si, bineinteles, reprezentatii mediului privat. Este mersul firesc al unei dezvoltari armonioase si asta ar trebui sa se intample in toate orasele din tara. Celebram astazi Iasiul, Capitala Tineretului din Romania 2019-2020, si suntem convinsi ca tinerii ieseni vor fi un model pentru generatiile viitoare si vor aduce o serie de schimbari pozitive in comunitatea din care fac parte”, a declarat Nicoleta Deliu, Director al Departamentului Comunicare Corporativa si Afaceri Comunitare, BCR.
“Tinerii, in special tinerii romani, sunt indeajuns de puternici sa atinga orice obiectiv isi propun. Proiectele oraselor finaliste se bucura de toata apreciarea noastra si ne-am dori ca nu doar proiectele Capitalei alese sa ajunga sa fie implementate, ci toate proiectele initiate de tineri. Programul Capitala Tineretului din Romania este deschizator de drumuri in ceea ce priveste colaborarea dintre organizatiile de tineret, autoritatile publice locale si mediul privat, iar anul acesta am reintarit aceasta afirmatie. Le doresc succes tinerilor din ieseni in execitarea mandatului Iasi Capitala Tineretului din Romania 2019-2020 si ii asiguram de intreaga noastra colaborare”, a declarat Tudor Ogner, Presedinte, Federatia Tinerilor din Cluj.
“Exista un imens potential de dezvoltare la nivel de tara, iar tinerii sunt actorii principali care vor conduce la infaptuirea acestor transformari. Prin actiunile pe care le intreprind, ei au capacitatea sa schimbe viitorul si sa puna in valoare orasele care i-au vazut crescand. In 2016, impreuna cu colegii din Comisia de Guvernanta, am pus bazele programului Capitala Tineretului din Romania. Iata-ne azi, trei ani mai tarziu, in momentul in care sarbatorim cea de a patra editie Capitala Tineretului din Romania. Felicit echipa Iasiului pentru eforturile depuse si le doresc sa lucreze la implementarea conceptului care le-a adus titlul cu acelasi entuziasm de care au dat dovada inca de la momentul depunerii candidaturii”, a adaugat Mihai Dragos, Presedinte, Consiliul Tineretului din Romania.
„Am convingerea ca tinerii pot schimba multe dintre lucrurile care astazi nu le sunt tocmai pe plac, dar ca nu pot face asta singuri. Pentru cei care isi doresc cu adevarat sa potenteze sectorul de tineret si sa genereze un suflu nou in randul comunitatii exista Capitala Tineretului din Romania. Nu vorbim despre o simpla titulatura ci vorbim despre un program ambitios, un program menit sa creeze o sinergie intre miscarea de tineret, autoritatile publice locale si mediul privat de afaceri. Vorbim despre viziune, dezvoltare urbana prin tineri si despre calitatea vietii – aspecte care pot convinge tinerii sa ramana, sa construiasca, sa co-creeze orasele romanesti. Dupa momentele Timisoara, Bacau si Baia Mare, astazi Iasiul ne-a demonstrat, din nou, ca se poate”, a subliniat András Farkas, Grupul PONT, Secretar General al Guvernantei pentru Capitala Tineretului din Romania.
Citeste si:
BNR: Cea mai falsificată bancnotă a fost cea de 100 de lei
BNR: Cea mai falsificată...

Programul Capitala Tineretului din Romania este initiat si coordonat de Comisia de Guvernanta pentru titlul de Capitala Tineretului din Romania – Consiliul Tineretului din Romania (CTR), Federatia Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT si Banca Comerciala Romana (BCR).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.