Custodele Coroanei Romane a transmis un mesaj la implinirea a 100 de ani de la incheierea Primului Razboi Mondial.
"Ma adresez fiecarui roman in parte, oriunde s-ar afla, in tara sau in lumea larga. Astazi, in a unsprezecea zi din cea de-a unsprezecea luna a anului, la ora unsprezece, intreaga umanitate comemoreaza un secol de la incheierea Marelui Razboi, o tragedie care a costat peste noua milioane de vieti, pe intreg globul pamantesc. Romania a pierdut acum o suta de ani mai bine de o jumatate de milion de oameni de toate varstele, dintr-o populatie totalizand 7,5 milioane de locuitori. Va chem sa traim in aceasta dimineata un moment de comuniune, in suflet si in gand. Fiecare dintre familiile noastre a avut o victima in anii cumpliti ai Primului Razboi Mondial. Fiecare dintre familiile noastre a fost in doliu, acum un secol. Suferinta si sacrificiul stramosilor nostri ne leaga astazi in omenie, speranta, compasiune si toleranta. Si in mandrie. Ca orice profunda suferinta, tragedia celor de acum o suta de ani are in ea ceva inaltator si datator de curaj.

In ciuda superioritatii fortelor ostile, romanii au rezistat si au atins, in numai doi ani, idealul suprem, consolidandu-si identitatea si viitorul. Fidelitatea cu care romanii s-au adunat in jurul Coroanei a fost temelia luptei politice si diplomatice a oamenilor de stat pentru recunoasterea unirii si consolidarea influentei romanesti in Europa. Se spune adesea ca romanii au fost norocosi sa aiba o regina precum Maria si un suveran loial precum Ferdinand I, strabunicii mei. Se poate spune insa si contrariul: Ferdinand I si Maria au fost norocosi sa aiba un astfel de popor. Asa sa ne ajute Dumnezeu!"
, se arata in mesaj, potrivit stirileprotv.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.