''Consumul de cafea pare sa prezinte o anumita corelatie cu o scadere a riscului de a dezvolta bolile Alzheimer si Parkinson'', a declarat dr. Donald Weaver, codirector al Krembil Brain Institute din cadrul Krembil Research Institute.

''Am dorit, insa, sa investigam de ce se intampla acest lucru, ce compusi sunt implicati si care este impactul lor asupra declinului cognitiv asociat varstei''
, a adaugat cercetatorul.

Echipa de oameni de stiinta a analizat trei tipuri de cafea: prajita usor, intens prajita si cea decafeinizata si prajita intens.

Cercetatorii au identificat un grup de compusi cunoscuti sub numele de fenilindane, care rezulta in urma procesului de prajire a boabelor de cafea. Acesti compusi pot preveni - sau mai degraba pot inhiba - aglomerarea a doua fragmente de proteine (beta-amiloide si tau), comune in caz de Alzheimer si Parkinson, scrie Agerpres.


Oamenii de stiinta au observat un efect protector mai mare in cazul cafelei prajite intens in comparatie cu sortimentul de cafea prajita usor.

''Este pentru prima oara cand cineva investigheaza modul in care fenilindanele interactioeaza cu proteinele responsabile de Alzheimer si Parkinson'', a subliniat dr. Ross Mancini, cercetator implicat in acest studiu.

''Urmatorul pas va fi acela de a investiga cat de benefici sunt acesti compusi si daca detin capacitatea de a patrunde in fluxul de sange sau de a traversa bariera hemato-encefalica'', a precizat specialistul.

Mancini a recunoscut insa ca sunt necesare mai multe studii inainte de a putea transpune beneficiile in optiunile terapeutice. ''Acest studiu preia dovezile epidemiologice pe care incearca sa le rafineze pentru a demonstra ca in cafea exista intr-adevar componente benefice pentru prevenirea declinului cognitiv'', a adaugat Mancini.

''Este interesant, dar sugeram ca ar fi cafeaua un remediu? In niciun caz'', a precizat el.