Femeile care sunt in cea mai buna forma fizica dimineata prezinta un risc mai mic de a dezvolta cancer de san in comparatie cu cele care sunt mai active seara, conform rezultatelor unui studiu realizat in Marea Britanie, citat marti de Press Association.

Cercetatorii care au identificat asocierea intre preferinta pentru dimineata sau seara si riscul de a dezvolta cancer de san au descoperit de asemenea dovada existentei unei legaturi cauzale intre somnul prelungit si aceasta boala.

Oamenii de stiinta care au comparat date de la sute de mii de femei au descoperit ca cele care sunt mai active dimineata au un risc cu 40-48% mai mic de a dezvolta cancer de san.

Analiza a demonstrat totodata ca femeile care obisnuiesc sa doarma mai mult decat perioada de somn recomandata - sapte pana la opt ore pe noapte - prezinta un risc de a fi diagnosticate cu aceasta afectiune ce creste cu 20% cu fiecare ora petrecuta in plus dormind.

Studiul a analizat diferentele dintre persoanele predispuse genetic sa fie ''ciocarlii'' si cele care sunt ''bufnite''. Primele au tendinta de a se trezi si de a merge la culcare devreme, in timp ce ''bufnitele'' au un ceas intern care le face sa se simta molesite la primele ore ale zilei si sa aiba un nivel ridicat de energie seara, scrie Agerpres.

''Pe baza variantelor genetice asociate cu preferinta persoanelor pentru dimineata sau seara, durata de somn si insomnia, am cautat sa aflam daca aceste trasaturi asociate somnului au o contributie cauzala la riscul de a dezvolta cancer de san'', a declarat dr. Rebecca Richmond, cercetator principal la Universitatea Bristol, Marea Britanie.
Specialista a precizat ca se intentioneaza continuarea studierii mecanismului ce sustine aceste rezultate adaugand ca ''s-ar putea ca schimbarea obiceiurilor sa nu aduca cu sine o modificare a riscului de a dezvolta cancer de san; este posibil ca lucrurile sa fie mai complexe de atat''.
''Insa descoperirea unui efect protector al preferintei pentru dimineata asupra riscului de cancer de san este in concordanta cu cercetarile anterioare care subliniaza ca munca in ture de noapte si expunerea la 'lumina nocturna' reprezinta factori de risc pentru cancerul de san'', a indicat Richmond.
Descoperirea a fost prezentata in cadrul conferintei anuale a Institutului national pentru cercetarea cancerului din Marea Britanie, desfasurata in Glasgow.

Cercetarea a fost efectuata pe 180.215 participante din cadrul proiectului UK Biobank care stocheaza date pentru cercetari medicale de la 500.000 de persoane. De asemenea, analiza a inclus rezultate prelevate de la 228.951 de femei participante la un studiu genetic international condus de Breast Cancer Association Consortium (BCAC).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.