Milioane de persoane diagnosticate cu artrita pierd echivalentul a circa cinci ani de viata de calitate din cauza acestei afectiuni, sugereaza un studiu citat duminica de Press Association.

Potrivit organizatiei caritabile Versus Arthritis din Marea Britanie, aproximativ zece milioane de persoane din aceasta tara sunt afectate, in medie, o jumatate de deceniu, in medie, de durerea provocata de artrita, o boala ce cauzeaza inflamarea articulatiilor si limiteaza capacitatea de munca, petrecerea timpului alaturi de cei dragi si indeplinirea unor miscari si sarcini simple.

Raportul ''Invingerea artritei la orice varsta'' publicat de organizatie sustine ca jumatate dintre persoanele cu artrita (50%) considera ca nu sunt intelese de cei care nu au fost diagnosticati cu aceasta afectiune, iar doua treimi (66%) nu dezvaluie ca sufera de artrita de teama ca vor fi criticate pentru ca ''se plang''.

Ca urmare, peste jumatate (55%) dintre cei afectati nu solicita ajutor, iar doua din cinci persoane cu artrita (41%) sustin ca se simt in mod regulat singure, procentul ajungand la aproape trei sferturi (73%) in cazul persoanelor tinere (16-34 de ani), sugereaza sondajul la care au participat 1.107 persoane.

Cercetarea privind anii de viata ajustati din punct de vedere calitativ (Quality Adjusted Life Years - QALY) - utilizata pentru evaluarea impactului unei afectiuni asupra duratei de viata a unui individ - a fost efectuata de York Health Economics Consortium in colaborare cu Universitatea din York, scrie Agerpres.

Alte concluzii importante rezultate in urma studiului subliniaza ca o treime (38%) dintre persoanele cu artrita au fost nevoite sa-si dea demisia din cauza afectiunii, iar un numar similar de persoane au trebuit sa-si reduca programul de munca. De asemenea, peste doua cincimi (43%) au admis ca se feresc de interactiuni intime din cauza bolii.

''Artrita fura de la milioane de oameni in fiecare zi. Le ia independenta, capacitatea de munca, viata de familie; lucrurile pe care majoritatea dintre noi le consideram normale'', a explicat Liam O'Toole, director executiv in cadrul Versus Arthritis, citat de Press Association.

Citeste si:
Bicicliștii bucureșteni pot afla date în timp real despre calitatea...
Bicicliștii bucureșteni pot...

''Totusi, trece neobservata sau este ignorata fiind considerata o boala a batranetii sau ''o mica durere''. Aceasta trivializare este inacceptabila si creeaza o epidemie de izolare, persoanele cu artrita simtind ca nu pot vorbi despre impactul ei. Societatea de astazi nu mai trebuie sa tolereze acest lucru'', a subliniat O'Toole adaugand ca din ce in ce mai multa lume ar trebui ''sa vorbeasca mai frecvent si mai raspicat despre artrita pentru ca aceasta sa nu mai fie ignorata si pentru ca nimeni sa nu mai fie nevoit sa traiasca singur cu ea''.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.