Medicii de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Cuza Voda din Iasi sunt rezervati in ceea ce priveste sansele unui copil nascut la Botosani cu multiple malformatii cauzate, cel mai probabil, de o boala cromozomiala foarte rara.

Directorul medical al Spitalului Cuza Voda din Iasi, Bogdan Doroftei, a declarat pentru Agerpres ca bebelusul, un baiat care, desi a fost nascut la termen, avea la nastere sase degete la maini si la picioare, malformatii la nivelul gurii si inimii.

"Copilul a fost nascut la Botosani, dar a fost transferat la noi pe 29 octombrie. La nastere avea o greutate de 2.200 de grame si prezinta cateva malformatii din care unele sunt severe. Colegii mei neonatologi opineaza pentru o cauza genetica, suspiciunea fiind o trisomie 13 sau sindrom Patau (n.r. - o boala cromozomiala care se manifesta prin prezenta unui cromozom in plus la perechea 13). E o boala foarte rara si se intalneste preponderent la persoane de sex masculin. Copilul are si o malformatie care se cheama velo palato schizis (n.r. - anomalie congenitala caracterizata printr-o despicatura la nivelul palatului dur si al valului palatin), dar nu este o malformatie care sa ii puna viata in pericol. In momentul de fata are detectata o malformatie la cord care impiedica oxigenarea completa a sangelui. Din acest motiv este si pe suport ventilator", a declarat medicul Bogdan Doroftei.

Medicul a declarat ca rezultatele testelor genetice vor fi aflate peste cateva zile.

"Prognosticul este foarte rezervat. Nu putem spune care sunt sansele de supravietuire", a declarat dr. Bogdan Doroftei, directorul medical al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Cuza Voda din Iasi.

Copilul a fost nascut in cursul acestei saptamani la Spitalul Judetean Botosani, mama, o femeie in varsta de 31 de ani, avand acasa alti trei baieti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.