In perioada 29 octombrie - 13 noiembrie se desfasoara, in Bucuresti si in alte 5 orase din tara, proiectul „Ma vezi? 1918 intr-o alta lumina”, in cadrul caruia vor fi iluminate arhitectural 10 cladiri a caror istorie este strans legata de momentul Marii Uniri si de ultimii o suta de ani. Proiectul, cofinantat de Ministerul Culturii si Integrarii, se deruleaza in Capitala si in Iasi, Constanta, Sighet, Arad si Alba Iulia.
Ateneul Roman, Gradina Capitol, Academia Romana, Palatul Regal, Palatul Cantacuzino, Cazinoul din Constanta, Muzeul Unirii din Iasi, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighet, Catedrala Incoronarii din Alba Iulia si Casa lui Stefan Cicio Pop din Arad sunt cladirile a caror fatada va fi iluminata in timpul unui spectacolului vizual si auditiv de 15 minute.

Pe langa punerea in valoare a celor 10 cladiri reprezentative, initiatorii acestui eveniment, membrii Asociatiei Culturale pentru Educatie prin Arta, sustinuti de light-designerii de la Apart Production si Five’s International, isi doresc sa le ofere locuitorilor din cele 6 orase informatii, unele dintre acestea necunoscute, cu privire la monumentele selectate si rolul pe care l-au avut in dezvoltarea societatii romanesti de la inceputul secolului XX.
„Prin spectacolul de lumini special conceput pentru fiecare monument si cu ajutorul vocii actorului Serban Pavlu, respunem povesti pierdute, iar prin aceasta imbinare de elemente de arhitectura, iluminat, tehnologie si act artistic incercam sa generam un moment in care edificiul se adreseaza privitorilor prin sintagma <<Ma vezi? 1918 intr-o alta lumina>>. Ideea proiectului ii apartine light designer-ului Alin Popa, cel care a si conceput acest spectacol si care a realizat ca orice spatiu ajunge sa intre in cotidian, obisnuinta si uitare. Scopul acestei manifestari culturale este sa repozitioneze toate aceste edificii, unele aflate in stare de degradare, in mentalul colectiv si sa traga un semnal de alarma asupra starii in care acestea se afla”, a declarat Eugen Lumezianu, presedintele Asociatiei pentru Educatia prin Arta.
Potrivit unui comunicat remis 9am, in toate cele 6 orase, spectacolul de lumini va demara la ora 19:30 si va cuprinde cate 5 sesiuni a cate 15 minute. „Ma vezi? 1918 intr-o alta lumina” se desfasoara in Bucuresti, Constanta, Iasi, Sighet, Arad si Alba Iulia dupa cum urmeaza:
  • 30 octombrie - Gradina Capitol, Bucuresti
  • 31 octombrie - Academia Romana, Bucuresti
  • 1 noiembrie - Palatul Regal, Bucuresti
  • 2 noiembrie - Palatul Cantacuzino - Muzeul George Enescu, Bucuresti
  • 6 noiembrie - Cazinoul din Constanta
  • 8 noiembrie - Muzeul Unirii, Iasi
  • 10 noiembrie - Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, Sighet
  • 12 noiembrie - Casa lui Stefan Cicio Pop, Arad
  • 13 noiembrie - Catedrala Incoronarii, Alba Iulia.

Accesul publicului este gratuit, iar cei care nu vor putea asista la aceste evenimente le vor putea vizualiza live pe pagina de Facebook a Asociatiei Culturale pentru Educatia prin Arta si cea a proiectului - Ma vezi? 1918 intr-o alta lumina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.