In Romania, in anul 2018, se inregistreaza un numar de 83.461 cazuri noi de cancer, in conditiile in care 50.902 romani isi pierd viata din cauza cancerului.

GLOBOCAN (Global Cancer Observatory, platforma internationala cu cele mai actualizate cifre despre cancer din lume) a publicat recent date statistice noi pentru Romania, dupa o pauza de sase ani.

Comparat cu ultimul raport Globocan din 2012, cifrele arata ca procentul incidentei, dar si cel al mortalitatii legate de cancer, au crescut in Romania. Astfel, incidenta primelor 10 cele mai frecvente tipuri de cancer a crescut cu aproximativ sase procente fata de 2012, in timp ce mortalitatea a crescut cu aproape cinci procente.

Potrivit unui comunicat remis 9am, cea mai mare incidenta in Romania continua sa o aiba cancerul de plamani (13,6%), urmat indeaproape de cancerul colorectal (13,3%) si de cancerul de san (11,5%). Urmatoarele cancere, ca incidenta, sunt cancerul de prostata (7,2%), cancerul de vezica urinara (4,7%), cancerul de stomac (4,4%), cancerul de ficat (4,3%), cancerul de col uterin (4,1%), cancerul de pancreas (3,8%) si cancerul de uter (3%). Acestea sunt cele 10 tipuri de cancer cu cea mai mare incidenta in Romania si ele reprezinta aproape 70% din totalul cazurilor de cancer. Numarul cazurilor de cancer colorectal a inregistrat cea mai mare crestere din 2012 pana acum, in timp ce in cazul cancerului de san apare o usoara scadere a incidentei fata de 2012.

Cancerul de plamani este responsabil de aproximativ 30% dintre decesele cauzate de cancer in Romania. Este urmat de cancerul colorectal (aprox. 17% dintre decese), cancerul de san (aprox. 10%), cancerul de ficat si cancerul de stomac(aprox. 9% fiecare) si cancerul de pancreas (aprox. 8%). Mortalitatea in cazul cancerului de san, insa, a scazut la aproape jumatate fata de 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.