Directorul executiv al Asociatiei Editorilor din Romania (AER), Mihai Mitrica, a declarat duminica, la Salonul de Carte Bookfest Targu Mures, ca opinia publica s-a concentrat asupra greselilor din manualele scolare scoase de Editura Didactica si Pedagogica, insa nu s-a spus nimic despre calitatea acestora, "care este sub orice standard educational modern".

"Opinia publica s-a oprit cu atentia asupra greselilor din manuale, dar problema este ca tabloul general arata groaznic. Greselile din manualele scolare sunt doar ceea ce face titluri in presa, ce nu s-a spus este calitatea pe care o au acele manuale, care este sub orice standard educational modern. O grafica invechita, informatie extrem de multa si foarte prost organizata. Un manual ca acelea pe care Editura Didactica si Pedagogica le-a realizat acum s-ar potrivi Romaniei din 1987 - 1989, cel mult. Nu am avut nicio asteptare de la Editura Didactica si Pedagogica, la momentul la care au primit cele peste 200 de loturi prin incredintare directa ei aveau doar doi redactori de carte. Eram convins ca nu aveau cum sa faca fata, dar iata ca in Romania se poate sa invarti informatia, autorii si bugetele astfel incat sa marchezi ca fiind finit un produs pe care nimeni de pe piata libera nu l-ar achizitiona. Sunt convins ca daca manualele scoase acum de EDP ar fi fost puse in comert alaturi de cele scoase de celelalte edituri, fara niciun fel de marketing al nimanui, publicul nu ar alege niciodata un manual editat de EDP. Imi pare rau ca am doi copii la scoala si ca vor avea de trudit cu astfel de productii editoriale", a declarat, pentru Agerpres, Mitrica.

Aceste precizeaza ca, prin preluarea tiparirii manualelor scolare de catre Editura Didactica si Pedagogica, pierderile cele mai grele ale editurilor au fost in privinta resursei umane, intrucat foarte multi dintre redactorii de carte educationala au fost disponibilizati.

"E greu de spus in termeni financiari cat s-a pierdut, dar in termeni de resursa umana s-a pierdut foarte mult. Foarte multi dintre redactorii de carte educationala au fost disponibilizati de la editurile care se ocupau cu asa ceva. Unii au trecut fie pe editare de carte, beletristica sau carte stiintifica, fie si-au cautat loc de munca in alta parte. Deocamdata nu se cunoaste atat de tare faptul ca au disparut aceste posturi din educational pentru ca administratia publica centrala si locala s-a ingrasat binisor in ultimul an. Doamne fereste de momentul in care vom avea o sincopa in buget si vor incepe disponibilizarile, atunci se va vedea cam cat de mult rau au facut onorabilul ministru Pop, onorabilul ministru Popa si alte personalitati si personaje de acelasi tip invatamantului romanesc. Dar vom vedea la testele PISA (Programme for International Student Assessment - Programul pentru Evaluarea Internationala a Elevilor - n.r.), in maximum 5 ani ne vom lamuri ce inseamna manualul unic si mai ales manualul unic produs de EDP", a aratat Mitrica.

Citeste si:
Liviu Pop: Ministerul Educatiei e condus de baronii manualelor din...
Liviu Pop: Ministerul...

Reprezentantul AER sustine ca niciun monopol nu este sanatos, in niciun domeniu, si ca este imposibil statul sa aiba cea mai inteligenta viziune, cea mai buna optiune de autori si manuale educationale, "fiindca un stat este format din niste functionari, de multe ori ajunsi acolo pe alte criterii decat pe cele meritocratice".


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.