Procurorii Parchetului General au decis sa deschida o ancheta penala privind epidemia de pesta porcina, au precizat surse judiciare pentru Mediafax. In cadrul acestei cauze se fac mai multe verificari privind raspandirea virusului in Romania.

Presedintele Klaus Iohannis acuza Guvernul de incompetenta si lipsa de responsabilitate in gestionarea crizei pestei porcine si cere verificarea modului in care autoritatile responsabile cu gestionarea pestei porcine au pus in aplicare masurile de control si preventie a raspandirii bolii.

"Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, solicita verificarea de catre institutiile abilitate a modului in care autoritatile responsabile, reunite in Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), au pus in aplicare masurile de control si preventie a raspandirii virusului pestei porcine africane (PPA), asa cum sunt acestea prevazute in Programul national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane, adoptat prin Hotararea Guvernului nr. 830/2016. Presedintele Romaniei atrage atentia Guvernului si Prim-ministrului cu privire la responsabilitatea pe care trebuie sa si-o asume in legatura cu ineficienta masurilor de stopare a raspandirii virusului PPA. Luarea de masuri tardive, necoordonate si insuficiente in raport cu nevoile si situatia din teren, au reprezentat factori esentiali care au favorizat raspandirea virusului pestei porcine, cu riscul de a afecta intreg sectorul zootehnic romanesc" se arata intr-un comunicat de presa al administratiei prezidentiale.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat luni ca exista o dificultate in combaterea virsului de pesta porcina africana, deoarece nu are leac si nu se poate controla, pentru ca „nu vine calare pe bibicleta”, iar Romania s-a aparat de virusul pestei porcine prin masuri preventive timp de 5 ani.

Este o dificutate de combatere. Pentru ca in momentul in care a intrat un asemenea virus intr-o zona, aici nu stii, aici nu intra pe granita cu pasaportul ca sa-l controlezi sau vine virusul calare pe bicicleta si spune alo, stai putin ca noi am dormit aici, iar noi Romania ne-am aparat prin masuri preventive timp de cinci ani”, a declarat intr-o interventie la Antena 3, ministrul Agriculturii, Petre Daea.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.