Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a savarsit, luni, slujba de sfintire a celor sase clopote ale Catedralei Nationale, aflate la sol.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Romane, transmis AGERPRES, acestea urmeaza sa fie montate, in zilele urmatoare, in turnul "Clopotnita" de pe fatada de vest a noii Catedrale Patriarhale, la o inaltime de 60 de metri, impreuna cu structura lor metalica.

Sfintirea exterioara a clopotelor, oficiata luni, va fi urmata de sfintirea lor interioara si a clopotnitei, dupa ce acestea vor fi instalate, precizeaza Patriarhia.

Clopotele Catedralei Nationale au fost realizate in fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, au o garantie de 15 ani si o viata (dainuire) apreciata la peste 400 ani. Ele au fost aduse in tara in data de 19 mai 2017.

Cele 6 clopote cantaresc impreuna 33 tone. Clopotul mare, dedicat "Eroilor Neamului", are o greutate de peste 25 de tone, cu o inaltime si un diametru de circa 3 metri. Acesta va putea fi auzit pe o raza de 15 km la evenimentele si sarbatorile importante.

In ceea ce priveste calitatea sunetelor, aceasta este asigurata prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnatoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% si 22% staniu electrolitic, cu aceeasi puritate, arata sursa citata.

Potrivit Patriarhiei, "urmand traditiei crestine, pe fiecare dintre cele sase clopote se afla inscriptionate: stema Patriarhiei Romane, chipul in efigie al patriarhului Daniel, sub pastorirea caruia s-a concretizat construirea Catedralei Nationale, si crucea patriarhala, precum si inscriptia: 'Binecuvantarea Patriarhului Daniel al Romaniei pentru Catedrala Nationala - Centenar 1918 - 2018'".

Costul celor sase clopote a fost achitat exclusiv din banii Patriarhiei Romane, nu din fonduri publice, mai informeaza comunicatul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.