Social 28 August 2018 10:24
Doua aparate de tomografiere a arborilor, folosite pentru a evalua starea de sanatate a copacilor maturi din Bucuresti si in special a exemplarelor valoroase, au fost achizitionate de Primaria Municipiului Bucuresti, prin Compania Municipala Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde Bucuresti S.A.

Valoarea totala a celor doua tomografe este de 131.987 lei fara TVA, a informat PMB, printr-un comunicat transmis marti Agerpres.

"Cele doua aparate vor contribui la cresterea gradului de siguranta a cetatenilor: aparatele permit identificarea arborilor bolnavi sau imbatraniti si a ramurilor cu potential risc de desprindere. Tratarea acestora in mod corespunzator, dupa stabilirea diagnosticului, reduce riscul de prabusire a copacilor, la care ar fi expusi trecatorii", precizeaza sursa citata.

Aparatele Sonic Picus 3 si TreeTonic 3 sunt echipamente "de ultima generatie cu cea mai avansata tehnologie imagistica pentru inspectia arborilor", care vor ajuta la stabilirea si aplicarea tipurilor de interventii adecvate. Acestea au capacitate de stocare de peste 100 de tomografe, sunt dotate cu bluetooth, iar tomografia arborelui poate fi vizualizata in timp real prin intermediul unui laptop. Fiind dotate cu sistem GPS, aparatele stocheaza, de asemenea, amplasamentul exact al arborelui tomografiat. De asemenea, acestea masoara rapiditatea de propagare a undelor sonore in tesutul lemnos si identifica portiunile afectate intr-un mod non-invaziv.

"Majoritatea bolilor si a ranilor arborilor duc la aparitia de fracturi, cavitati sau putregai care modifica elasticitatea si densitatea tesutului lemnos. Rapiditatea de propagare a undelor sonore este direct influentata de aceste modificari din tesut investigate de cele doua aparate. Acestea realizeaza analiza pe verticala a extinderii tesutului afectat si detecteaza stadii incipiente de putregai. Astfel, se poate face o previziune a rezistentei arborelui"
, arata PMB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.