Social 24 August 2018 09:16
Vineri este ultima zi in care procurorii isi pot depune candidatura la selectia organizata de Ministerul Justitiei pentru functia de procuror sef al DNA.

Pana joi, la Ministerul Justitiei si-au depus candidatura doi procurori: Paula Tanase si Nicolae Lupulescu.

Paula Tanase este procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati.

Nicolae Lupulescu are gradul de general-maior si activeaza la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa el a fost detasat la MApN, incepand cu 14 martie 2016, pe o perioada de trei ani.

In martie 2017, Nicolae Lupulescu a candidat pentru functia de sef al DIICOT, el fiind la acea vreme sef adjunct la Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari din cadrul DNA. Anterior, el a ocupat functia de procuror sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare.

Printre altele, Nicolae Lupulescu a condus ancheta privind accidentul aviatic de la Tuzla din 5 iulie 2010, soldat cu moartea a 12 militari.

Ministerul Justitiei a demarat la inceputul lunii august o noua selectie pentru propunerea de numire in functia vacanta de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Candidatii pot depune cereri de inscriere pentru functia de conducere vacanta pana vineri inclusiv, scrie Agerpres.

Lista procurorilor care indeplinesc conditiile legale de participare la selectie si programarea interviurilor se vor afisa la sediul Ministerului Justitiei si pe site-ul institutiei la data de 29 august, urmand ca in perioada 3 - 5 septembrie candidatii selectati sa sustina interviurile cu ministrul Justitiei.

Rezultatele selectiei vor fi anuntate public pe 6 septembrie

"Propunerea/propunerile ministrului Justitiei va fi/vor fi inaintate Consiliului Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori, in vederea obtinerii avizului acestei institutii. Ulterior obtinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justitiei inainteaza propunerea presedintelui Romaniei in vederea numirii in functia de conducere. Calendarul aprobat va putea suferi modificari in functie de numarul procurorilor inscrisi", mentioneaza MJ.
Citeste si:
Candidații propuși la CCR vor fi audiați în Comisia juridică
Candidații propuși la CCR vor...

Pe 27 iulie, Ministerul Justitiei a anuntat ca au fost respinse cele patru candidaturi depuse pentru functia de procuror sef al DNA, urmand ca procedura de selectie sa fie reluata.

Cei patru candidati inscrisi atunci in cursa au fost Florentina Mirica - procuror-sef serviciu la Sectia de combatere a coruptiei din cadrul DNA, Cristian Lazar - procuror-sef adjunct la Sectia urmarire penala din cadrul Parchetului General, Marius Iacob - procuror-sef adjunct al DNA si Elena Grecu - procuror-sef serviciu in structura centrala a DNA.

Functia de procuror-sef al DNA a devenit vacanta dupa ce Laura Codruta Kovesi a fost revocata printr-un decret emis pe 9 iulie de presedintele Klaus Iohannis, care a pus in aplicare o decizie a Curtii Constitutionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.