Social 22 August 2018 10:44
USR reclama ca audierea lui Carmen Dan in Comisia de Aparare a fost un simulacru, sustinand ca PSD se teme ca romanii sa afle adevarul despre represiunea din 10 august, in care au fost raniti sute de cetateni pasnici.
USR transmite ca Ministrul de Interne s-a prezentat la comisie cu un raport clasificat la care membrii comisiei, implicit parlamentarii USR, nu au avut acces si nici nu au primit raspunsuri clarificatoare din partea ministrului, se arata intr-un comunicat al formatiunii.
“Ni s-a fluturat un raport in fata al carui continut nu-l cunoastem pentru ca documentul a stat doar la ministrul Dan si a celor care au insotit-o. Dincolo de transparenta pe care trebuia sa le-o arate romanilor, Carmen Dan ne-a aratat ca este deconectata de la institutiile statului, si ca este incapabila sa gestioneze corect resursele care asigura ordine publica si siguranta nationala. Ministrul a declarat astazi ca s-a prezentat la Minister, undeva pe la ora pranzului, pentru ca a vazut la televizor. Este inadmisibil sa fii atat rupt de realitate cand ai in subordine diverse directii, institutii care se ocupa direct de tot ce inseamna preventie si gestionare a ordinii publice din tara”, a spus deputatul USR Bogdan Rodeanu, vice-presedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala.
USR contesta decizia ministrului de Interne, dictata de PSD, de a clasifica in mod abuziv raportul privind evenimentele din 10 august.
“Este regretabil ca nu s-a dat voie presei sa asiste la cea de-a doua parte a audierii. Nu consider ca au fost elemente de confidentialitate sau clasificare. Mai ales ca ministrul nu a raspuns la intrebarile esentiale pentru a stabili adevarul. Carmen Dan nu a putut explica de ce s-au folosit gaze lacrimogene si de ce nu s-au facut pasii necesari pentru a evita consecintele amestecului de forte de ordine, protestatari pasnici si violenti. Ori de ce nu s-a constituit un centru national de interventie a acestui protest, daca exista documente oficiale care consemneaza ce s-a discutat chiar si in cadru informal, in cadrul acestei intalniri. Reactia ministrului a fost disproportionata”, a transmis deputatul USR Nicolae Daniel Popescu, membru in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala.
La 11 zile de la evenimentele nefericite din Piata Victoriei, Carmen Dan refuza sa-si asume politic consecintele a caror victime au fost peste 400 de cetateni, mentioneaza sursa citata.
“Doamna ministru a explicat ca de fapt cei care au participat se fac vinovati, pentru ca erau la un miting neautorizat, iar prin faptul ca au ramas in Piata Victoriei si-au asumat urmarile. Asadar, victimele au fost vinovate pentru ca au fost acolo si au fost lovite cu atata cruzime. Evaluarile pe care le-au facut nu ni le-au pus la dispozitie si nici acum nu stim cati au fost evaluati ca periculosi. S-a invocat ca motivul agresiunii jandarmilor ar fi fost pentru ca protestatarii urmau sa atace cladirea Guvernului si ca aveau informatii despre prezenta galeriilor de fotbal. Dar nu am vazut si nici nu ne-a prezentat actiuni din care sa reiasa actiuni de izolare a acestora, mai ales ca erau prezenti femei, copii, batrani. A aruncat vina pe cei prezenti. A transmis ca victima e Jandarmeria. Ca jandarmeria a actionat punctual, legal, peste tot au fost comunicatii”, a declarat deputatul USR Dumitru Lupescu, membru in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.