Social 15 August 2018 11:39 de Clara Vacaru
Catalin Paraschiv a acordat un interviu pentru Kamikaze in care vorbeste despre actiunile sale din seara protestelor violente, cand a fost filmat in timp ce dirija jandarmii. Seful Brigazii Speciale a Jandarmeriei sustine ca jandarmii au actionat ca la carte, ca gazul folosit este "foarte legal si folosit in toata lumea" si ca protestatarii au fost, de fapt, cei violenti. Totodata, el explica si de ce nu a fost imbracat in uniforma.

"In 2012, pentru restabilirea ordinii publice la Piata Universitatii (n.r.- protestele din februarie 2012, in urma carora Emil Boc a demisionat din functia de premier), am fost tot in civil in fata oamenilor mei, mi-am comandat oamenii cum e normal pentru un comandant, ca astea sunt atributiunile mele si de asta ma plateste statul. (...) Ca sa fii un bun comandant trebuie sa ai o perspectiva, sa poti la un moment dat sa mergi chiar inspre oameni, sa fii vizibil, sa poti sa porti un dialog. In momentul in care m-as imbraca la fel ca oamenii mei, sa-mi pun o cagula, casca de protectie, in combinezon, as fi o testoasa, n-as mai fi vizibil. (...) E vara, e cald, asa am venit efectiv imbracat de acasa. Aveam doua posibilitati. Eu, unul, am mizat ca n-o sa se intample nimic la acest miting, eu n-am venit ca vezi Doamne se va tulbura ordinea publica, se va... Daca aveam o astfel de informatie sau macar intrezaream o astfel de atitudine, cred ca ma imbracam altfel. Eu, unul, am mers pana in ultima secunda ca de fapt n-o sa fie niciun fel de interventie. (...) Esarfa - s-au folosit gazele lacrimogene, avem nevoie efectiv de o protectie si de un fel de batista mai mare, ca nu puteam, sa scot servetelele din 30 in 30 de secunde", a spus Catalin Paraschiv intr-un interviu acordat lui Alexandru Cautis, potrivit News.ro.

Interviul integral poate fi ascultat pe kamikazeonline.ro.

Intrebat de ce au fost folosite gazele, pentru ca acestea pot avea efecte pe termen lung, seful Brigazii Speciale a Jandarmeriei Romane a spus ca acel gaz "este foarte legal, aprobat si utilizat in toata lumea".

"Inseamna ca dupa discutia cu dumneavoastra trebuie sa ma duc direct la spital, ca eu banuiesc ca am inghitit o cantitate de gaze destul de importanta si de-a lungul timpului cred ca am inghitit foarte multe gaze. Nu, nu exista asa ceva (antidot pentru a nu mai simti efectul - n.r.) si, daca ati vazut, niciunul dintre subordonatii mei nu a purtat masca. Jandarmeria este dotata cu diferite dispozitive care utilizeaza gaze lacrimogene, aici ma refer la Cloro-benzol, de fapt e Cloro-benzal, CS, care se foloseste in concentratie maxima de 1%. E o concentratie foarte mica. Daca domnii specialisti care au aparut pe la TV macar deschideau un Google, observau ca ultimele studii s-au facut in urma unei interventii a americanilor, iar Oficiul special al Procuraturii SUA, care cred ca e o institutie serioasa, a considerat ca acest gaz produce doar in stari exceptionale sau poate produce leziuni ale corneei, arsuri locale sau iritatii ale mucoaselor. Letal nu poate sa fie de nicio culoare decat daca este utilizat in cantitati foarte mari in spatii inchise. Jandarmeria foloseste mai multe tipuri de armament si aici ma refer la grenade iritant-lacrimogene, care au CS sub forma de pulbere, cartuse iritant-lacrimogene pentru lansator, ceea ce s-a vazut ca pleaca din armele acelea. Tragem la 45 de grade sau la 50 de grade, in functie de distanta la care vrem sa cada lovitura si bineinteles sprayuri lacrimogene sau butelii. Tot niste studii americane au aratat ca zona cea mai toxica a CS a celui lichid. Jandarmeria nu foloseste in stare lichida acest gaz. E foarte legal, e aprobat si utilizat in toata lumea. Romania e una din tarile care isi cumpara munitie nu neaparat din Romania", a explicat Paraschiv.

Seful Brigazii Speciale a Jandarmeriei: Sute de oameni incitau la violenta si provocau

Ne-am desfasurat, am lasat timp, de asta si sunt imaginile cu mine in fata oamenilor. De fapt mainile mele intinse, cum ati spus ca un dirijor, erau semnul pentru oamenii mei: nu ne grabim, mergem usor, nu folosim sarja, adica acea alergare sa sperii lumea, sa se calce in picioare, sa se produca busculade, nu, din contra. Speram sa lansez cate un cartus, ei se indepartau, le-am dat timp, am creat bresa necesara, am ajuns pe parcaj la Titulescu, unde am facut jonctiunea cu jandarmii care erau inconjurati. Prima intrebare catre comandantul lor a fost: aveti raniti, aveti morti? Era putin si el, mi-a spus: avem raniti. Am spus: aveti toate materialele? Mi-a si spus: nu stiu. I-am spus: retrageti-va pe locul vostru, ramanem noi aici. (...) Asta a fost primul moment. Nu s-a trecut pana atunci la evacuarea pietei. Dupa care, toata piata, au inceput prima data la Antipa, apoi dinspre Calea Victoriei, dinspre Titulescu, de pe Lascar Catargiu si Iancu de Hunedoara, a inceput un atac masiv al manifestantilor asupra fortelor de ordine. (...) Trebuie sa revenim putin la inceput. Toata lumea a acuzat Jandarmeria ca n-a facut extractie. Rugamintea mea: luati filmarile si o sa constatati asa - la garduri sunt 2, 3, 4 randuri de cetateni care erau foarte pasnici, dar undeva in spatele lor sunt o gramada si cand spun o gramada vorbesc de mai multe sute de oameni care incitau la violenta si provocau. S-a aruncat cu peturi de plastic pline cu pietre, foarte multe bucati de caldaram, foarte multe pavaje, bucati de fier-beton. De aceea se folosesc lansatoarele sau acele grenade, pentru ca aruncau peste cei din fata. Daca erau numai intr-o zona, cum a fost in 2017, de am reusit sa izolam zona respectiva, dar acestia se miscau incontinuu si erau pe toata zona pietei, mai putin zona spre Antipa. (...) Au inceput violentele asupra fortelor de ordine de jur imprejur. Nu mai discutam de manifestatia pasnica. Vorbeam de elemente care au trecut la acte de violenta impotriva fortelor de ordine. Si abia atunci s-a dat ordinul de evacuare a pietei”, sustine seful Brigazii speciale.
Citeste si:
Colonelul Catalin Paraschiv, propus pentru acordarea gradului de...
Colonelul Catalin Paraschiv,...

Paraschiv mentioneaza ca nu el a fost comandantul actiunii, ci a condus doar brigada speciala.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.