Social 14 August 2018 09:54
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) condamna vehement si solicita Jandarmeriei Romane si Ministerului de Interne sa ancheteze cu celeritate si sa sanctioneze abuzurile jandarmilor care, in seara de 10 august, au atacat jurnalisti in timp ce acestia isi exercitau meseria.

"Cerem fortelor de ordine sa actioneze cu buna-credinta si cu respect fata de libertatea de exprimare si profesia de jurnalist, al carui rol este sa informeze publicul. CJI a documentat cazuri in care jandarmi au agresat fizic si verbal jurnalisti aflati in exercitiul functiunii", se arata intr-un comunicat.

Robert Mihailescu, jurnalist Hotnews.ro, a relatat: "Transmiteam LIVE interventia jandarmilor. Barbatul in alb m-a prins de mana si mi-a smuls telefonul. I-am strigat ca sunt ziarist si am ridicat mainile deasupra capului, cu legitimatia care se afla la gat ridicata in aer. Barbatul m-a tras in mijlocul jandarmilor carora le-a spus: ‘Luati-l si pe asta’. Unul dintre jandarmi m-a lovit cu pumnul si m-a impins in spatele cordonului in timp ce un alt jandarm mi-a mai dat un picior in spate. I-am cerut sa imi dea telefonul inapoi, spunandu-le din nou ca sunt ziarist. Un jandarm m-a injurat si m-a lovit cu piciorul. In acest timp, un alt jandarm zdrobea de asfalt telefonul meu".

"Am stat cateva zeci de secunde in genunchi, pe asfaltul ud, asteptand sa-mi treaca durerile, iar cand am deschis ochii am vazut in fata mea mai multe perechi de cizme (..). M-am ridicat si le-am aratat legitimatia de jurnalist. Unul dintre ei m-a apucat de un umar, un altul si-a proptit scutul in celalalt umar, pareau indecisi daca sa ma impinga inspre in afara pietei sau sa ma indeparteze din calea lor. Un al treilea a ridicat bratul cu pulanul si mi-a fluturat ochelarii de pe nas, strigand „Ia mai lasati-ma cu presa”. Devenisera mai curajosi decat colegii lor din coltul cu huligani al pietei. Secventa finala a incidentului a fost un fel de miuta cu mine intre vreo trei sau patru scuturi, inainte ca un incident petrecut undeva spre intrarea pe Soseaua Kiseleff sa-i solicite si oblige sa ma ignore", a spus Cristi Stefanescu, corespondent DW.
"Si pe noi, cei de la presa, ne-au luat la suturi, asa fara motiv, doar pentru ca ne aflam acolo ca sa ne facem meseria. Unul cu care m-am certat pentru ca am vrut sa fac o fapta buna, adica sa ridic un trepied de tv care cazuse pe jos, m-a luat la suturi si voia sa dea cu scutul, dar si cu bastonul in mine, desi ii spuneam ce vreau sa fac si ii aratam si legitimatia de presa in acelasi timp", a mentionat Silviu Matei, fotojurnalist Agerpres.

"In Declaratia de la Medellin privind asigurarea sigurantei jurnalistilor si combaterea impunitatii[1], UNESCO cheama statele membre 'sa informeze si sa pregateasca fortele armate si de politie pentru a respecta si promova siguranta jurnalistilor in situatii de risc si a se asigura ca jurnalistii pot lucra in deplina siguranta pe teritoriul lor'.

CJI cere, de asemenea, schimbarea din temelii a procedurilor de lucru cu mass-media ale Ministerului de Interne, pentru ca acestea sa respecte libera exercitare a meseriei de jurnalist", se mai arata in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.