Social 3 August 2018 09:52
Ambasada Rusiei a reactionat fata de afirmatiile "inadecvate" ale ministrului Apararii, Mihai Fifor.

"La Ambasada Rusiei cu oarecare surprindere este urmarita agitatia ce evolueaza in Romania in jurul anumitelor declaratii 'inadecvate' ale Ministrului apararii Mihai Fifor cu privire la asa-numitele sisteme defensive ale retelei globale de aparare antiracheta ale NATO-ului, care este de fapt retea americana, si este desfasurata in Deveselu.

Pare a fi ca debatele acute care se desfasoara in jurul acestei teme au o aroma apreciabila de politica inetrna. In acest sens: no comment – aceasta este o chestiune interna a Romaniei.

In esenta, pe problema caracterului lansatoarelor desfasurate pe pamantul romanesc si a rachetelor care sunt destinate pentru ele, nu am auzit nimic nou.

Spre regretul nostru profund, din pacate, la Bucuresti in continuare se prefera urmarirea unei «politici ale strutului», inchizand ochii la principala, in aceasta privinta, circumstanta. Si anume: prezenta sistemelor antiracheta americane in Romania, in contextul sistemului 'global' de aparare antiracheta de-a lungul perimetrului frontierelor Federatiei Ruse nu doar incalca stabilitatea strategica la nivel planetar, care, de mai mult de o jumatate de secol, se bazeaza pe paritatea aproximativa a potentialului de descurajare nucleara. Acest sistem reprezinta si o potentiala amenintare pentru securitatea nationala a Rusiei, atat din cauza pozitiei sale geografice, precum si in legatura cu retragerea unilaterala in 2001, a SUA din Tratatul ABM, impotriva rachetelor balistice, incheiat cu URSS inca in 1972.

In ceea ce priveste posibilitatile tehnice de utilizare a bazei de aparare anti-racheta din Deveselu pentru a amplasa complexe de rachete de croaziera, Presedintele Rusiei Vladimir Putin s-a pronuntat extrem de argumentat in luna mai 2016: «Pe lansatoare pot fi instalate complexele de atac. Nu este deloc dificil ca o racheta sa fie inlocuita cu alta. Este suficient doar sa schimbati software-ul. Chiar si romanii nu vor observa acest lucru. Daca, ieri, unele parti din teritoriul Romaniei nu stiau ce inseamna sa fii sub bataia focului, astazi va trebui ca noi sa intreprindem anumite actiuni care sa ne asigure securitatea. Ca un raspuns. Noi nu facem nici un fel de prim pas»", se arata in mesaj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.