Social 2 August 2018 16:53 de Clara Vacaru
O estimare recenta a Bancii Mondiale scoate capitala din top 3 orase preferate de romani pentru urmatorii ani. Aparent, locuitorii acestei tari vor migra mai degraba catre orasele mari ale tarii, alegand alte localitati care au de oferit locuri de munca bine platite si locuinte la pret avantajos.

Bucurestiul pierde teren in fata oraselor precum Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara sau Brasov. Cum se va schimba demografia in urmatorii ani si unde ar trebui sa te muti iti vom spune in cele ce urmeaza.

Clujul - un magnet pentru IT-isti

Spre deosebire de Bucuresti, care va atrage in urmatorii ani aproximativ 246 de mii de noi locuitori, Clujul va sta in primele locuri in preferintele romanilor, estimandu-se un val de migratie care va aduce 261 de mii de locuitori in orasul din Transilvania. Acesta va fi efectul creat de aparitia sau mutarea aici a mai multor firme din domeniul IT, care vor crea noi locuri de munca pentru clujeni sau pentru alti romani care vor fi dispusi sa isi schimbe domiciliul. Un alt motiv ar fi cel al traficului, care in Bucuresti a devenit sufocant, iar in alte parti ale tarii, cum este si cazul Clujului, este mult mai bine organizat si fluidizat.

Iasiul - o atractie pentru tineri

Un alt oras care va avea de castigat in fata Bucurestiului este Iasiul, care, pe langa noi locuri de munca oferite odata cu aparitia unui ansamblu de companii, restaurante si zone de recreere chiar in centrul urbei, are facultati de renume international cu o oferta de studiu excelenta. Astfel, tinerii aleg capitala Moldovei ca fiind noul lor domiciliu pentru cel putin patru ani de studiu in domeniile care ii intereseaza. Totodata, Iasiul ramane, inainte de toate, un oras cultural in care se organizeaza evenimente precum festivaluri de muzica, piese de teatru sau altele. Parcurile si zonele verzi sunt si ele un motiv pentru care romanii aleg Iasiul in detrimentul capitalei, sufocata in ultimii ani de poluare si zgomot. Cei care se muta aici pot impleti jobul cu timpul liber de calitate, petrecut asa cum isi doresc. Poate de aceea marii dezvoltatori imobiliari din zona Moldovei au ales sa investeasca in constructia unor noi cartiere rezidentiale in orasul celor sapte coline. Daca te intereseaza sa te muti in aceasta zona, iti recomandam sa prospectezi piata imobiliara de aici si sa gasesti un apartament de vanzare in Iasi sau unul de inchiriat la preturi excelente.

Citeste si:
Culiță Sterp le-a dat replica oamenilor care l-au criticat în urma...
Culiță Sterp le-a dat replica...

Motivele pentru care Bucurestiul pierde interesul romanilor

In ultimii ani a avut loc o constientizare colectiva asupra faptului ca este mai importanta calitatea vietii decat orasul in sine, asa cum au observat si sociologii. Cu alte cuvinte, romanii au devenit mai degraba interesati de localitatile care le pot oferi atat un venit stabil, cat si posibilitatea de a petrece timpul liber intr-un mod calitativ. Acestia nu mai cauta cu precadere joburi bine platite, lasand celelalte aspecte care vin la pachet deoparte, ci prefera o varianta de mijloc, astfel incat atunci cand trag linie sa poata fi multumiti de traiul pe care il au, per total.

Pe tine ce oras din Romania te atrage cel mai mult si de ce?


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.