Steagul negru a fost arborat in urma decesului unei persoane laureate cu premiul Pro Urbe, cea mai inalta distinctie instituita de Consiliul local municipal, a precizat primarul municipiului, Antal Arpad.

"A decedat o persoana laureata cu premiul Pro Urbe. Unii scriu fara sa se intereseze", a declarat primarul UDMR, referindu-se la comentariile pe acest subiect aparute in spatiul public.

Prefectul judetului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat pentru Agerpres ca, din informatiile pe care le are, steagul ar fi fost arborat inca de vineri, adaugand ca autoritatile locale ar fi putut inlatura orice "suspiciune" daca l-ar fi inlaturat cu o zi inaintea sarbatoririi Zilei Imnului National.

Este pentru a treia oara cand drapelul negru este arborat pe fatada Primariei Sfantu Gheorghe in preajma unor sarbatori nationale, in urma decesului unor laureati Pro Urbe.

Prima data s-a intamplat pe 24 ianuarie 2016, iar gestul a fost interpretat de catre unii dintre membrii comunitatii romanesti drept o jignire la adresa Zilei Unirii.

La acea data, conducerea Primariei Sfantu Gheorghe a explicat ca insemnul indoliat a fost arborat in memoria lui Sinka Mozes, un laureat al Premiului Pro Urbe, care murise in urma cu cateva zile.

A doua oara s-a intamplat pe 24 ianuarie 2017, cand au murit doi laureati Pro Urbe, iar, la acea vreme, conducerea institutiei a tinut sa sublinieze ca a fost o "coincidenta" si ca arborarea steagului negru nu are nicio legatura cu sarbatorirea Zilei Unirii.

"Categoric nu are nicio legatura (...) Mai intai a murit domnul Laszlo Attila, laureat al Premiului Pro Urbe (...), iar apoi a incetat din viata si domnul Szots Daniel, de asemenea o personalitate a comunitatii noastre, care a fost distins cu acest premiu. In memoria lor a fost pus steagul de doliu, asa cum am procedat de fiecare data pana acum in astfel de situatii. Este o intamplare ca decesul a coincis cu aceasta sarbatoare si categoric steagul nu are nicio legatura cu acest eveniment", a declarat, la vremea respectiva, viceprimarul municipiului Sfantu Gheorghe, Sztakics Eva.