Social 26 Iulie 2018 12:36
Intr-un articol publicat in cotidianul "Neue Zürcher Zeitung", jurnalistii elvetieni au analizat, intr-un mod critic parcursul istoric al BOR.

Cotidianul titreaza "Si in fascism, dar si in comunism, Biserica Ortodoxa a Romaniei a fost mereu in slujba puterii", articolul fiind scris de Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie sud-est-europeana la Universitatea din Viena.

"In 1989, cand dictatorul Nicolae Ceausescu a fost inlaturat de la putere, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) n-a fost de partea demonstrantilor. Spre deosebire de Bisericile Catolica si Protestanta, a ramas loiala regimului. Patriarhul de atunci, Teoctist, a trebuit sa se retraga din spatiul public dupa ce facuse o declaratie de loialitate in ultimele zile ale regimului dictatorial. Dar dupa 112 zile, a revenit in viata publica si a colaborat cu cei care au ajuns la putere dupa comunism.

Episodul e simptomatic pentru tara cu cea mai mare majoritate ortodoxa din UE. BOR cauta sa ramana aproape de puterea de stat si o legitimizeaza in schimbul unui suport financiar masiv. Ca si in alte tari ortodoxe, BOR a umplut golul de identitate lasat in urma de comunism", se arata in articol, potrivit realitatea.net.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.