Social 23 Iulie 2018 11:53 de Clara Vacaru
Cod galben in Capitala si in 31 de judete din sudul, estul si centrul tarii, valabil de luni de la ora 10.00 pana marti seara. In acest interval vor fi vijelii si se vor acumula cantitati importante de apa.

O avertizare cod galben emisa duminica de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) vizeaza Capitala si 31 de judete si va fi in vigoare de luni de la ora 10.00 pana marti, la ora 23.00.

In acest interval vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata in special in regiunile sudice, estice si centrale, precum si in zonele de deal si de munte. Vor fi averse local torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului ce vor lua si aspect de vijelie si izolat caderi de grindina. Cantitatile de apa accumulate vor fi de peste 25-30 l/mp si pe arii restranse 50-60 l/mp, informeaza News.ro.

Instabilitatea atmosferica se va mentine accentuata pe tot parcursul saptamanii, mai afirma ANM.

Pana luni la ora 10.00 este in vigoare o alta avertizare cod galben vizand paisprezece judete, unde se vor inregistra frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie, averse care vor avea si caracter torential si izolat grindina si vor cadea cantitati de apa de 20-25 l/mp si izolat peste 30-40 l/mp.

De asemenea, de duminica de la ora 18.00 si pana in 25 iulie la ora 16.00 este in vigoare o avertizare cod galben emisa de hidrologi, care spun ca se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.

Sunt vizate raurile din bazinele hidrografice: Crisul Alb (judetele: Hunedoara si Arad), Aries, Mures, (judetele Alba, Cluj, Sibiu, Hunedoara si Arad), Bega Veche, Bega, Timis, Bȃrzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis, Caras Severin si Gorj), Desnatui, Jiu (judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj) si Olt (judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Gorj, Arges, Dolj si Olt).

Luni dimineata, la ora 6.00, a intrat in vigoare o alta avertizare cod galben de inundatii, valabila tot pana miercuri, la ora 16.00. Sunt vizate raurile din bazinele hidrografice Mures, Tarnava Mica, Tarnava Mare (judetele Harghita, Mures, Sibiu si Alba), Olt (judetele Harghita si Covasna), Vedea (judetele Arges, Olt si Teleorman), Arges (judetele Arges, Dambovita, Teleorman, Giurgiu si Ilfov), Ialomita (judetele Dambovita, Prahova si Ialomita), Buzau (judetele Brasov, Covasna si Buzau), Bistrita (judetele Suceava, Neamt, Harghita si Bacau), Trotus, (judetele: Harghita, Covasna, Bacau, Neamt si Vrancea), Putna, Rȃmnicu Sarat (judetele: Buzau si Vrancea), Barlad (judetele Iasi, Neamt, Vaslui, Vrancea, Bacau si Galati), Siret (Vrancea si Galati), Prut (judetele Vaslui si Galati), rȃurile mici din Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea).

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 2 - 30 octombrie 2023. În ce regiuni se așteaptă...
Prognoza meteo ANM 2 - 30...

Inundatii se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele Alba, Hunedoara, Caras-Severin, Gorj, Sibiu, Valcea si Arges, spun hidrologii.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.