Cercetatorii au analizat daca riscul de mortalitate, sau de a dezvolta vreun tip de cancer creste la acele persoane care consuma de-a lungul vietii lor diferite cantitati de alcool, utilizand datele a 99.654 de persoane din SUA.

Echipa condusa de Andrew Kunzmann, de la Universitatea Queen's din Belfast (Irlanda de Nord), a studiat cazurile acestor persoane timp de 8,9 ani, iar consumul de alcool a fost estimat in functie de un chestionar valabil intre 1998 si 2000.

In timpul studiului au intervenit 9.559 de decese si 12.763 tipuri de cancer primar in randul participantilor.

Analistii au studiat asa-numita curba J, obisnuita in medicina, care arata ca masura si prudenta sunt cea mai buna optiune, scrie Agerpres.

Comparativ cu bautorii moderati (1-3 bauturi pe saptamana) sau cei care consuma o bautura alcoolica pe saptamana (bautorii ocazionali), cei care consuma intre 2 si 3 pe zi, sau mai mult de 3 bauturi pe zi au fost victime ale deceselor in perioada studiata.

Aceasta descoperire arata, potrivit autorilor, un oarecare efect protector al consumului modest de alcool, mai ales in decesele provocate de bolile cardiovasculare.

In schimb, riscul de cancer sau de mortalitate legata de aceasta boala a crescut proportional cu consumul de alcool de-a lungul vietii, noteaza studiul.