Social30 Iunie 201810:29

Lectura de 2 minute

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a luat nota cu preocupare de declaratiile lansate recent in spatiul public, inclusiv de ministrul afacerilor externe al Ungariei, pe teme ce privesc cooperarea energetica regionala si a cerut clarificari, prin Ambasada Ungariei la Bucuresti, privind motivatia acestor opinii.

"MAE considera ca vehicularea unor informatii incorecte in ce priveste Romania vine in contradictie cu spiritul Parteneriatului strategic incheiat intre Romania si Ungaria si al relatiilor bilaterale de cooperare, respect si incredere reciproca firesti dintre doua state europene, membre UE si NATO.

Partea ungara cunoaste, fara indoiala, foarte bine evolutiile recente privind investitiile substantiale facute in Romania pentru asigurarea infrastructurii regionale de transport al gazelor si modul exemplar de cooperare a autoritatilor romane cu companiile interesate de punerea in valoare a resurselor energetice de la Marea Neagra si eforturile Romaniei de a asigura in plan regional diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. In acest sens, Legea privind derularea operatiunilor petroliere pe mare (offshore) este pe agenda prioritara a Parlamentului Romaniei si va asigura un cadru stimulativ pentru investitiile in acest domeniu.

In plus, oficialii din Ungaria sunt, cu siguranta, la curent cu dialogul frecvent si deschis intre companiile nationale din Romania si Ungaria pe aceste teme. Reamintim partii ungare ca, la sfarsitul anului trecut, entitati din Ungaria au participat la procesul de rezervare a capacitatii de transport a gazelor naturale pentru segmentul BRUA dintre Romania si Ungaria. De aceea, organizarea de evenimente publice in Romania prin care sa fie promovate idei contrare acestui spirit de cooperare este nejustificata si inoportuna.

Readucem in atentie anuntul public facut de operatorul roman de transport al gazelor naturale in data de 4 iunie 2018 privind lansarea constructiei infrastructurii BRUA faza I pe teritoriul Romaniei, care presupune importante fonduri alocate de aceasta companie romaneasca pentru asigurarea conexiunii spre zona Europei Centrale. Aceste dezvoltari au loc in conditiile in care partea ungara a evitat sa isi asume investitiile necesare pe teritoriul sau pentru completarea coridorului BRUA conform angajamentelor regionale. De asemenea, reamintim ca in aceste zile, la reuniunea regionala CESEC organizata sub egida Comisiei Europene, au fost salutate progresele remarcabile ale Romaniei in implementarea proiectului BRUA, fapt consemnat in Comunicatul final al reuniunii si subliniat de Comisarul european pentru energie si schimbari climatice, Miguel Arias Canete.

Romania va continua sa actioneze cu buna credinta pentru indeplinirea angajamentelor sale in cadrul Uniunii Europene privind Uniunea Energetica, asigurand dezvoltarea infrastructurii de interconectare la nivel regional in domeniul gazelor naturale si va actiona cu fermitate pentru ca obiectivul diversificarii surselor de aprovizionare cu gaze sa fie indeplinit
", arata MAE.

Citeste si:
Ministrul Energiei da asigurari ca nu exista probleme privind asigurar
Ministrul Energiei da...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.