Social 21 Iunie 2018 13:06 de Clara Vacaru
Jurnalistul german Paul Arne Wagner a fost ridicat de fortele speciale ale Jandarmeriei miercuri seara. El a povestit ulterior, pe pagina sa de Facebook, prin ce a trecut.

Paul Arne Wagner a fost amendat cu 500 de lei. El este jurnalistul german care a realizat in Teleorman reportajul "Aici nu-l avem decât pe Dragnea”.

"A scris deja toata presa, inclusiv cea straina, despre ridicarea sau arestarea meu, dar hai sa auziti si de la mine: astazi am fost ridicat brusc din multime in timp ce documentam protestul din Piata Victoriei, de pe trecerea de pietoni. Semaforul a fost verde. Ma uit acum la filmari si fotografii si incerc si eu sa inteleg ce s-a intamplat de fapt acolo.

Pentru mine, cea mai importanta intrebare este: de ce au fost aduse fortele speciale, "testoase" cum sunt supranumiti, si s-au aruncat pe protestatarii care s-au dovedit pasnici in mai bine de 500 de zile; si de ce Jandarmeria Romana a creat iarasi diversiune si haos? (ne readucem aminte ca Jandarmeria Romana aproape a lipsit cu totul de la mitingul partidelor aflate la putere, noi am documentat si asta).

Eu sunt bine, multumesc pentru mesaje, am doar o vanataie la genunchi. Dar gandurile mele merg la toti oamenii care au fost astazi loviti de bratul armat al statului, si ridicati, si abuzati, asa cum vad acum in filmarile colegilor de la Passport Productions, pe care le publicam maine. Pentru acesti oameni loviti si invinetiti nimeni nu a sunat la Ambasada Germaniei, la Ministerul de Externe German sau alte institutii care au fost imediat averitzate de ceea ce mi se intampla mie - eu, jurnalist german.

Vestea cea buna este: bratul armat al lui Dragnea se termina acolo. Poate esti luat la sectie, dar stai acolo un pic, iei o amenda abuziva si te intorci la protest. Chiar am auzit discutii intre politistii iesiti la tigara care se intrebau cum vor mai face treaba daca intra in vigoare modificarile la codul penal. Imi pare rau ca romanii au ajuns sa lupte inca o data in 30 de ani pentru libertate, dar sunt alaturi de voi. Nu va lasati intimidati de abuzuri!

Citeste si:
Protest AUR în Piața Universității din Capitală. Românii...
Protest AUR în Piața...

Impreuna cu colegii mei, documentam protestele de mai mult de un an de zile, si consideram ca cel putin o parte din Jandarmeria Romana a devenit o institutie scapata de sub control, o forta opresiva care face abuzuri sistematice - deci organizate, ca sa ne intelegem.

In sectia de politie am vazut astazi o harababura. In miezul noptii aproape, jandarmi intrau si ieseau din camere, alergau, oameni erau adusi, inclusiv oameni batrani, cu care "organele" nu stiau ce sa faca. In acest timp, insusi jandarmul care m-a ridicat, cu niste ochi tulburi si o atitudine extrem de violenta, de bruta, a stat doar langa mine in sectia de politie, desi am spus ca este acolo ca sa ma intimideze si as prefera sa iasa. Am fost acuzat de lucruri contradictorii, diferite de la jandarm la jandarm, minciuni, cum ca i-as fi agresat si tot asa. Apoi ceva ciudat s-a intamplat, si au incercat sa ma faca sa semnez un avertisment "ca sa nu primesc amenda". Si sa plec. Dar eu nu am fost lasat nici macar sa il citesc, asa ca nu am putut semna!

Citeste si:
Robert Turcescu intră în echipa Metropola TV. Jurnalistul prezintă...
Robert Turcescu intră în...

Dar tot ce vroiam sa spun este ca lupta voastra pentru mine, incepind de azi, a devenit o lupta personala. Sunt de doar doi ani in Romania (si nu de multi cum tocmai a scris Flux 24 despre mine intr-un exempu penibil de google-jurnalism mixat cu propaganda), dar acum e prima data cand am simtit cu adevarat pe pielea mea abuzurile autoritatilor statului. Ne vedem maine la protest! Acum, ca am invatat limba asta grea, romana, nu am de gand sa plec de aici prea curand", a scris el pe Facebook.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.