Actorul Ilie Gheorghe a murit in noaptea de sambata spre duminica.

Anuntul a fost facut duminica de Emil Boroghina, directorul fondator al Festivalului International "Shakespeare", inaintea spectacolului sustinut de Grigore Lese in cadrul festivalului.

"A trecut in lumea de dincolo unul dintre cei mai mari actori romani, cel care a innobilat timp de 50 de ani scena craioveana, domnul Ilie Gheorghe", a spus Boroghina.


Actorul Ilie Gheorghe avea 77 de ani. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) in 1967, la clasa profesorului Dinu Negreanu si, in acelasi an, a fost angajat la Teatrul National Craiova.

A primit titlul de Societar de onoare al Teatrului National Craiova, la 21 martie 2004. A jucat in spectacole de Silviu Purcarete - printre cele mai recente si cele mai longevive numarandu-se "Faust" - Laszlo Bocsardi, Mircea Cornisteanu. La randul sau a regizat spectacole, precum one man show-urile "Vreme trece, vreme vine ..." dupa Mihai Eminescu si "Oratorii pisicilor turbate" dupa I.L. Caragiale, arata site-ul oficial al Teatrului National "Marin Sorescu" din Craiova.

De asemenea, Ilie Gheorghe a avut roluri in filme precum "Morometii" (1985) in regia lui Stere Gulea si "Undeva la Palilula" de Silviu Purcarete (2012), scrie Agerpres.

In 2004 a fost decorat de catre presedintele Ion Iliescu cu Meritul Cultural in grad de Cavaler.

In 2011 a primit Premiul UNITER pentru intreaga activitate iar in 2014 a fost premiat in cadrul Galei Festivalului International de Teatru de la Sibiu.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.