Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a spus, la Digi24, ca atunci cand a aflat de gafa facuta de premierul Viorica Dancila, care a pronuntat "20 20" douazeci in loc de 2020, si-a amintit de un paragraf din romanul "Cel mai iubit dintre pamanteni", al lui Marin Preda.
Eu n-am vazut in direct aceasta zicere a doamnei Dancila, am vazut stirea pe Digi24 si reactia mea a fost literara, pe loc, m-am dus, am scos cartea din biblioteca si va citesc cateva randuri. E vorba de un detinut in mina de la Baia Sprie in anii 50: 'La intrarea in galerie, treceam prin fata unei gherete, in care statea la caldura, in timp ce noi tremuram de frig, un gardian caruia trebuia sa-i spunem ce numar suntem (fiindca nu mai aveam nume, eram numere). Si nu stiam ce il apuca pe gardian cand i se spuneau numere care treceau de o mie, de pilda 1003, cum era al meu, incepea sa urle, iesea afara si se pornea sa ne care la pumni in figura si lovituri cu bocancul in fluierele picioarelor injurand cu o mare inventivitate. Am inteles repede, insa, ca individul nu stia sa scrie astfel de numere, si unul dintre noi ne scapa de furia turbata a acestui semianalfabet, pronuntand nu o mie trei, ci zece zero trei. «Pai, asa, futu-va mama voastra de reactionari», zise gardianul, si de atunci incetara si accesele lui de violenta. Nu mi-ar fi trecut prin cap sa ghicesc din ce pricina isi iesea asta din pepeni, dar unul dintre noi mai vechi avusese inspiratia'”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.