Social31 Martie 201820:00

Lectura de un minut

Sindicatele din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) afirma ca despagubirea detinutilor care au stat in conditii necorespunzatoare va costa statul intre 370 si 550 de milioane de euro, informeaza news.ro.

"Periodic, ne aflam in neplacuta situatie de a corecta incercarile de dezinformare ale ministrului Justitiei, care - mai nou - incearca sa ne convinga ca, desi a avansat sume de bani pentru despagubiri, n-a facut-o. Probabil ca a inteles dimensiunea dezastrului: aceasta initiativa va costa intre 370 si 550 de milioane de euro”, sustin sindicalistii din ANP.

Acestia fac referire la o postare pe Facebook a ministrului Tudorel Toader care a scris ca „niciun oficial nu a avansat vreo suma de bani pentru posibile despagubiri ale fostilor detinuti, in sensul hotararii pilot CEDO, referitoare la conditiile necorespunzatoare din penitenciare” si ataseaza comunicatului o declaratie video a ministrului in care vorbeste despre faptul ca Ministerul Justitiei va propune ca despagubire o suma cuprinsa intre 5 si 8 euro pe zi.

Sindicalilstii sustin ca valoarea totala a despagubirilor va fi uriasa.

Concret, la un rulaj total al detinutilor, estimat pentru perioada 2012 – 2017, de 92.000 de detinuti, acestia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o suma cuprinsa intre 370 milioane € (la o despagubire de 5€/zi/detinut) si 550 milioane € (la o despagubire de 8€/zi/detinut). In estimarea costului total am introdus o valoare mediana: nu toti detinutii beneficiari fiind in sistemul penitenciar pe intreaga durata de aplicare”, mai spun sindicalistii.

Citeste si:
Toader, catre Comisia de la Venetia: Nu imi asum nimic din ceea ce...
Toader, catre Comisia de la...

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, in 21 martie, ca se fac calcule pentru a stabili impactul financiar al acordarii de despagubiri detinutilor care au stat in conditii necorespunzatoare.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.