Social 22 Martie 2018 16:18 de Clara Vacaru
Romania este tara din Uniunea Europeana cu cele mai multe cazuri noi de tuberculoza inregistrate, incidenta fiind de 6,5 ori mai mare ca in UE, au informat specialistii de la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, care au organizat joi o conferinta de presa, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva acestei grave maladii.

Astfel, pentru Romania, tuberculoza reprezinta o problema de sanatate publica. Pe de alta parte, comparativ cu restul tarii, situatia in judetul Sibiu nu este la fel de grava, situandu-se pe locul 6 in topul judetelor cu cea mai scazuta incidenta.

Judetele cu cea mai mare incidenta a bolii sunt: Tulcea, Olt, Dolj, Bacau,Vaslui si Teleorman, iar cele cu cea mai scazuta sunt: Harghita, Brasov, Covasna, Alba, Cluj si Sibiu, conform sursei citate.

In schimb, in judetul Sibiu se inregistreaza un numar mare al cazurilor de Tuberculoza-MDR (multidrog rezistenta la doua dintre cele mai importante medicamente de tratament a TBC) si Tuberculoza-XDR (tuberculoza extensiv rezistenta la toate formele de tratament) pe parcursul anului 2017 inregistrandu-se 12 astfel de cazuri noi.

"Aceasta particularitate ne solicita mai multe resurse financiare. Astfel, in timp ce pentru un pacient cu tuberculoza, costul mediu al tratamentului este de 300 de lei pe caz, pentru un pacient cu TB-MDR este de 8.400 lei pe an", a mai precizat dr. Lavinia Danciu.

La nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, anul trecut au avut loc investitii majore in infrastructura, pavilionul in care functioneaza sectia Pneumologie I fiind complet modernizat.

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei este sarbatorita anual in 24 martie, pentru a atrage atentia opiniei publice cu privire la epidemia globala de tuberculoza (TBC) si eforturile de a elimina aceasta boala.

Data a fost aleasa intrucat marcheaza momentul din anul 1882, cand doctorul Robert Koch a informat oficial comunitatea stiintifica internationala ca a descoperit bacilul TBC, fapt care a contribuit ulterior la diagnosticarea si vindecarea tuberculozei. La momentul anuntului lui Koch, TBC facea ravagii prin Europa si America, provocand moartea a 1 din 7 oameni.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.