Social 4 Martie 2018 11:31
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a consultat in aceasta perioada membrii de sindicat in vederea declansarii protestelor, iar cadrele didactice, membre de sindicat din 1.100 de unitati de invatamant, au optat sa boicoteze simularea examenului de evaluare nationala, care are loc in perioada 5-7 martie 2018, potrivit unui comunicat al organizatiei.

Conform documentului, angajatii din educatie au recurs la aceasta forma de protest din cauza nemultumirilor majore si a lipsei de raspuns din partea Guvernului, dar si a liderilor celor doua camere din Parlamentul Romaniei, la solicitarile federatiei.

"Membrii de sindicat din 1.100 de unitati de invatamant, din 28 de judete si din Municipiul Bucuresti, au decis sa nu participe la simularea examenului de evaluare nationala care se desfasoara in perioada 5-7 martie 2018. Conducerea executiva a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, membrii Biroului Operativ, precum si cei ai Colegiului National al Liderilor sustin demersul colegilor nostri si ii asiguram de tot sprijinul pentru perioada urmatoare. De asemenea, precizam faptul ca Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti este alaturi de FSLI in acest demers. Nu in ultimul rand trebuie spus ca protestul nostru nu isi propune sa atinga interesele elevilor"
, se spune in comunicat, potrivit Agerpres.

Retail jobs

Solicitarile membrilor de sindicat, care au fost transmise Guvernului Romaniei si conducerii celor doua camere ale Parlamentului Romaniei vizeaza solutionarea problemei privind reincadrarea personalului didactic dupa intrarea in vigoare a Legii - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice; majorarea salariala de la data de 1 martie 2018 sa nu fie conditionata de comasari de unitati de invatamant, disponibilizari de personal si de taieri ale unor drepturi salariale legale; cresterea costului standard per elev/prescolar pentru cheltuielile materiale, astfel incat parintii sa nu mai fie nevoiti sa aduca bani de acasa pentru dotarea claselor.

De asemenea, acestia cer rezolvarea modului de calcul al sporurilor si indemnizatiilor care li se cuvin salariatilor din sistemul educational; rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, avand in vedere ca aceasta categorie socio - profesionala are coeficienti de ierarhizare situati in patrimea inferioara; modificarea Regulamentului - cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta a sporurilor pentru conditii de munca, precum si conditiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupationala 'Invatamant', aprobat prin H.G. nr. 34/2018, care, prin continutul sau, discrimineaza personalul nedidactic din invatamant, caruia nu i se aplica; acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, fara diminuarea cuantumului pensiei.

Citeste si:
Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai mari actori români din...
Grigore Vasiliu Birlic, unul...

FSLI mentioneaza ca, in urma consultarilor, membrii de sindicat au cerut si boicotarea simularii examenului national de bacalaureat, din perioada 19-22 martie 2018.

"Conducerea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant: Colegiul National al Liderilor, Biroul Operativ si conducerea executiva considera ca este nevoie de unitate, de implicarea tuturor salariatilor din invatamantul preuniversitar de stat, indiferent de apartenenta sindicala, pentru a reusi in demersurile noastre!", se mai spune in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.