Numarul persoanelor tinere care considera ca trebuie sa afiseze perfectiunea pentru a-si asigura aprobarea celor din jur a crescut cu o treime in ultimele trei decenii, conform unui studiu citat de Press Association.

Tinerii sunt cu 33% mai inclinati sa creada ca mediul in care traiesc este excesiv de exigent si ca celelalte persoane ii judeca aspru, potrivit cercetarii care a analizat date prelevate intre anii 1989 si 2017 de la 40.000 de studenti britanici, canadieni si americani.

Studiul, realizat de o echipa de specialisti de la Universitatea din Bath si de la Universitatea York St John, a descoperit o crestere cu 10% a tendintei tinerilor de a conferi o importanta irationala perfectiunii, de a avea asteptari nerealiste cu privire la propria persoana si de a manifesta o atitudine profund autocritica in comparatie cu generatiile anterioare.

Autorii cercetarii sugereaza ca aceste concluzii reflecta impactul a ''trei decenii de neoliberalism'' care ii forteaza pe tineri sa concureze unul impotriva altuia in cadrul unor parametri din ce in ce mai exigenti din punct de vedere social si economic''.

Dr. Thomas Curran de la Departamentul de Sanatate al Universitatii din Bath, unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat ca spera ca institutiile care au ca principal obiect de activitate asigurarea bunastarii tinerilor, precum scolile si universitatile, dar si factorii de decizie care modeleaza mediile in care aceste institutii opereaza, vor ''rezista promovarii competitivitatii in detrimentul sanatatii psihice a tinerilor".

Studiul a descoperit de asemenea ca tendinta tinerilor de a impune standarde nerealiste celor din jurul lor si de a-i evalua in mod critic pe ceilalti a crescut cu 16%.

Oamenii de stiinta au definit perfectionismul drept o combinatie de standarde personale excesiv de ridicate si atitudine autocritica prea dura, asociere care, potrivit lor, ar putea conduce catre aparitia unor probleme de ordin psihologic, scrie Agerpres.

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

''Cresterea problemelor de sanatate mentala in randul tinerilor sustine descoperirile noastre'', a precizat dr. Andrew Hill de la Unvirsitatea York St John, coautor al studiului publicat in jurnalul american Psychological Bulletin.

''Nivelurile ridicate de perfectionism ar putea fi factorul cheie al unor astfel de probleme. Tinerii incearca sa gaseasca modalitati prin care sa faca fata sentimentului ca sunt supusi unor cerinte din ce in ce mai mari si raspund prin a deveni tot mai inclinati catre perfectiune, atat fata de ei cat si fata de ceilalti'', a adaugat Hill.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.