Mii de persoane au protestat duminica seara in mai multe orase ale tarii impotriva modificarilor legilor Justitiei, cei mai multi manifestanti fiind in Cluj-Napoca, Sibiu si Brasov.

Protestatarii au infruntat frigul si ploaia si au scandat lozinci la adresa guvernantilor. Manifestatiile s-au incheiat fara incidente.

BUCURESTI - 10.000 de oameni au protestat in Bucuresti, pe ninsoare, impotriva modificarilor legilor justitiei.


BRASOV - Peste 1.200 de brasoveni, potrivit fortelor de ordine, au iesit duminica din nou in strada pe o vreme rece cu ninsoare si vant, nemultumiti de modificarile legilor Justitiei. Oamenii au venit cu pancarte, vuvuzele, steaguri tricolore si tobe. Au scandat lozinci impotriva Guvernului si a coalitiei PSD-ALDE. "Nu mai vrem sa fim condusi de hoti", "PSD, pui de hoti, pepenari si mafioti", "PSD, ciuma rosie", "Hotii", "Demisia", "Nu vrem sa fim o natie de hoti", "Vrem legi corecte, nu vrem legi pentru mafioti si corupti", au scandat protestatarii.

Unul dintre protestatari a spus ca este foarte important sa se iasa in strada in continuare pentru ca politicienii sunt disperati sa schimbe repede legile Justitiei.

"Tocmai am inteles ca se schimba Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Sunt disperati sa schimbe legile Justitiei si de aceea este foarte important sa iesim cat mai multi in strada, in continuare. Cred ca duminica viitoare numarul va fi redus pentru ca este Ajunul Craciunului, dar protestele de strada trebuie sa continue cu si mai multi oameni. Prin schimbarea legilor Justitiei vor sa legalizeze hotia, furtul, crima, talharia. Majoritatea celor care vor face lucruri ilegale, de la criminali la interlopi, pedofili si altii vor fi mult mai greu de prins. Toata societatea este speriata, de aceea este nevoie sa iesim in strada in continuare, in numar si mai mare. Nu cedam usor. Ne dorim un stat de drept cu legi clare, nu legi care sa-i avantajeze pe corupti si politicieni", a spus barbatul.

Citeste si:
Cioloș: „Merg astăzi în Parlament pentru a stabili prioritățile de...
Cioloș: „Priorităţile...

La ora 19,00, manifestantii au plecat din fata Prefecturii, pe traseul Bulevardul 15 Noiembrie-strada Toamnei-strada 13 Decembrie-strada Iuliu Maniu-strada Muresenilor-Prefectura. Marsul a durat doua ore si jumatate. Protestul s-a incheiat la 21,30, fara incidente.

CLUJ - Peste 6.000 de persoane au protestat in centrul municipiului Cluj-Napoca impotriva legilor Justitiei si au scandat impotriva Guvernului, dupa care au pornit in mars catre unul din cartierele orasului, blocand circulatia. Daca la inceputul demonstratiei in jurul monumentului Memorandistilor de pe bulevardul Eroilor erau adunate cateva sute de persoane, dupa plecarea in mars numarul manifestantilor a ajuns la aproximativ 3.000, iar pe drum numarul a crescut alti protestatari alaturandu-se coloanei pe traseu.


Unii dintre manifestanti au spus ca sunt nemultumiti de situatia economica a tarii, de coruptie si de faptul ca se incearca subordonarea justitiei politicului. Alti protestatari au declarat ca, desi considera ca manifestatiile organizate in fiecare duminica sunt utile pentru transmiterea unor mesaje, isi doresc masuri mai clare, care sa duca eventual la schimbarea Guvernului.

Citeste si:
Modificări importante la Legea privind regimul deșeurilor. Daniela...
Modificări importante la...

GALATI - Aproximativ 70 de persoane au protestat, duminica seara, pe platoul din fata sediului Prefecturii Galati, nemultumite de activitatea Guvernului, dar si de modificarile la legile justitiei.

Initial, aproximativ 30 de persoane au participat la un flashmob unde s-au legat la ochi cu banderole negre si au stat in tacere aproximativ un sfert de ora, in acest mod exprimandu-si sustinerea pentru independenta justitiei.

"Justitia e simbolizata ca fiind legata la ochi, ea nu poate sa se exprime, nu poate sa protesteze si atunci o facem noi, ne asumam noi aceasta ipostaza si incercam, cumva, in numele ei sa protestam pentru ca principala tinta a acestei operatiuni este justitia si vrem sa o protejam", a spus un participant la flashmob.

Ulterior, pe platoul din fata Prefecturii Galati s-au adunat in jur de 70 de persoane care au scandat "Puscarie hotilor, puscarie lor", "Demisia", "Vrem justitie nu coruptie".

Citeste si:
Proteste violente în Grecia, după accidentul feroviar devastator
Proteste violente în Grecia,...

Protestatarii au fluturat un steag tricolor si au afisat pancarte pe care era scris "#Va vedem", "Toti pentru justitie".

DOLJ - Peste 100 de persoane au protestat in centrul Craiovei, mai bine de doua ore, impotriva modificarii legilor Justitiei, solicitand demisia Guvernului. Protestatarii le-au cerut procurorilor si judecatorilor sa iasa la proteste impotriva modificarilor la legile Justitiei.

IASI - Aproximativ 1.000 de persoane au iesit din case pentru a protesta impotriva pachetului de legi ale Justitiei si modificarilor Codului Penal.


MURES - Aproximativ 150 de persoane care au protestat la Targu Mures impotriva modificarilor aduse legilor privind justitia, au cerut parlamentarilor PSD si UDMR din judet sa voteze impotriva schimbarilor in Comisia speciala constituita in acest scop.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

In timpul marsurilor din centrul municipiului Targu Mures, protestatarii au purtat bannere pe care erau inscrise numele unor parlamentari PSD si UDMR din judet, carora li s-a cerut sa voteze "impotriva": "Spuneti NU legilor Justitiei sau spuneti ADIO unui nou mandat!".

Manifestantii au sustinut ca, daca pachetul de legi va fi adoptat in forma adoptata de Comisia Iordache, va fi "inceputul dictaturii hotiei in Romania".

"E doar o chestiune de timp pana cand se vor decide dosare penale la partid, ca pe vremea Rodicai Stanoiu si a lui Adrian Nastase. Furtul din banii nostri va redeveni norma acceptata si nepedepsita a comportamentului politic, iar hartuirea magistratilor independenti va fi un fapt cotidian. In acest timp, noi vom continua sa saracim si sa traim intr-o tara fara spitale, fara scoli, drumuri si autostrazi", au sustinut manifestantii.

SIBIU - Peste 2.500 de oameni au infruntat frigul si ploaia si au marsaluit pe principalele bulevarde din oras, in cadrul unui protest avizat de autoritati.

Protestarii au scandat "Iesiti din casa, daca va pasa!", "PSD, ciuma rosie!" sau "Vrem justitie, nu coruptie!", "Ce va aduce Mosul voua, de sub ramuri zeghe noua".

A fost cel de-al doilea protest organizat duminica la Sibiu, dupa ce peste 600 de persoane au participat la protestul mut din fata sediului PSD, unde majoritatea oamenilor au venit cu genti de voiaj si mesajul "va vedem" si "nu emigram din Romania".

TIMIS - Circa 500 de manifestanti au protestat, duminica seara, spontan, in Piata Victoriei din Timisoara, cerand alegeri anticipate, demisia Guvernului si independenta Justitiei.

Cei prezenti la miting au inceput cu un moment de reculegere in memoria martirilor Timisoarei, dar si in memoria regelui Mihai.

Manifestantii au pornit in mars prin centrul Timisoarei. Pe traseu, acestora li s-au alaturat si alti protestatari. Pe tot traseul, protestatarii au fost insotiti de jandarmi. Mitingul s-a incheiat fara incidente.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.