Colegiul Medicilor din Romania a trimis o adresa Camerei Deputatilor prin care solicita adoptarea cat mai curand a legii privind vaccinarea, imunizarea reprezentand masura profilactica cu cel mai mare succes din istoria medicinii, cu impact major in sanatatea publica prin prevenirea bolilor infectioase grave, a complicatiilor sau a deceselor produse de acestea.

Potrivit unui comunicat de presa al CMR, vaccinarea a contribuit decisiv la scaderea mortalitatii si morbiditatii prin boli infectioase, a dus la cresterea substantiala a sperantei de viata. In fiecare an circa 3 milioane de vieti sunt salvate prin vaccinare.

Totodata, CMR considera ca vaccinarea este un drept al copilului, necesar pentru a obtine cea mai buna stare de sanatate posibila si a nu fi expus in viitor pericolelor reprezentate de unele boli infectioase grave.

"Din acest motiv, CMR a incurajat o reglementare legala solida a activitatii de vaccinare, responsabilizarea clara a celor implicati, incepand cu autoritatile, corpul profesional medical dar si reprezentantii legali ai copiilor. Colegiul Medicilor din Romania isi doreste ca aceste responsabilitati sa aiba ca rezultat, in primul rand, protejarea vietii copiilor dar si a persoanelor adulte iar, in al doilea rand, reglementarile sa respecte principiile de baza ale exercitarii profesiei medicale consacrate, a drepturilor constitutionale dar si a tratatelor si conventiilor internationale la care Romania este semnatara", se arata in comunicat.

CMR afirma ca a urmarit cu atentie etapele parcurse de 'Legea privind vaccinarea persoanelor din Romania' si a transmis puncte de vedere constructive care sa ajute la adoptarea unui act normativ coerent, in acord cu principiile fundamentale precizate.

"Aflat in procedura parlamentara la Camera Deputatilor, proiectul de lege se afla in situatia in care numeroase amendamente solicitate pot schimba semnificativ principiile care au stat la baza elaborarii acestuia si pot influenta negativ modul de aplicare a legii, ceea ce reprezinta o lovitura data sanatatii publice si responsabilitatii pe care trebuie sa o avem cu totii fata de sanatatea copiilor nostri", se mai arata in comunicat.

Potrivit aceleiasi surse, adresa trimisa catre Camera Deputatilor a fost semnata de:
- Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania,
- Mircea Toma, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania,
- Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei,
- Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie,
- Anca Draganescu, presedintele Asociatiei Proimunizare,
- Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie,
- Dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie,
- Victoria Arama, presedintele Societatii de Boli Infectioase si HIV/SIDA
- Oana Falup Pecurariu, presedintele Societatii Nationale Romane de Boli Infectioase Pediatrice.

Citeste si:
Ciprian Ciucu: Tărăgănarea adoptării certificatului verde COVID în...
Ciprian Ciucu: Tărăgănarea...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.