Oamenii de stiinta din Suedia au utilizat registrele nationale a peste 3,4 milioane de suedezi cu varste cuprinse intre 40 si 80 de ani pentru a analiza legatura intre intre a avea un caine si sanatatea cardiovasculara. Iata ce a scos la iveala studiul.

Conform rezultatelor, persoanele care au un caine au avut un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare sau a altor afectiuni pe parcursul celor 12 ani de monitorizare.

De asemenea, in cadrul cercetarii au fost incluse aproape 3,5 milioane de persoane fara o afectiune cardiovasculara in anul 2001, scopul fiind acela de a se stabili daca oamenii care detin caini au un risc mai crescut de imbolnavire si deces in comparatie cu persoanele care nu au un asemenea animal de companie, scrie medicalxpress.com.

"O constatare foarte interesanta in studiul nostru a fost ca un caine a avut beneficii mai mari in cazul persoanelor care locuiesc singure, care este un grup care este mai predispus la aparitia bolilor cardiovasculare si a decesului decat cei care traiesc intr-o locuinta cu mai multe persoane", a declarat Mwenya Mubanga, autorul principal al studiului si doctorand la Departamentul de Stiinte Medicale si Laboratorul de Stiinta pentru Viata, Universitatea din Uppsala.

Rezultatele au aratat ca riscul decesului in cazul stapanilor de caini care erau singuri a scazut cu 33%, iar riscul de a dezvolta o boala cardiovasculara s-a micsorat cu 11%, noteaza descopera.ro.

"Stim ca patrupedele au un nivel mai ridicat de activitate fizica, ceea ce ar fi o explicatie pentru rezultatele observate. Alte explicatii includ o imbunatatire a starii de bine si a contactelor sociale sau chiar a efectelor benefice ale bacteriilor cainelui asupra omului", sustine Tove Fall, autor al studiului si profesor la Universitatea Uppsala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.