Euro a atins joi cotatia de 4.65333 lei pe piata interbancara, un nou record, pe fondul accentuarii tensiunilor sociale, a anuntului privind revizuirea in crestere a inflatiei si a datelor privind avansul deficitului comercial.

Acesta este cel mai mare nivel inregistrat pana in prezent pe piata interbancara. Recordul anterior, 4,64732 lei, stabilit joi, l-a depasit pe cel din iulie 2012, cand euro a atins valoarea de 4,63749 lei pe piata interbancara.

Leul s-a depreciat accelerat pe piata interbancara, inclusiv in fata monedelor din regiune, incepand cu a doua parte a zilei de marti, pe fondul protestelor impotriva masurilor de modificare a Codului fiscal, masuri criticate aspru atat de sindicate, cat si de patronate.

Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna octombrie la 2,63%, cel mai inalt nivel din august 2013, cand a fost 3,67%, in conditiile in care carburantii s-a scumpit cu 3,47% in octombrie fata de septembrie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Deficitul comercial al Romaniei a fost in august de 1,19 miliarde euro, in crestere cu 29,5% fata de nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, cand a fost 786,8 milioane euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta de 4,6390 lei/euro, cel mai mare nivel din august 2012 pana in prezent.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.