Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, cere respingerea masurilor prevazute in ordonanta de urgenta si face apel catre toti cetatenii sa se alature protestului de miercuri din Piata Victoriei, pentru a spune nu transferului de taxe si pentru a cere Guvernului sa retraga ordonanta.
Sindicalistii se vor aduna miercuri, incepand cu ora 14.00, in Piata Victoriei pentru a spune un ”nu” hotarat transferului de taxe de la angajator la angajat si pentru a cere Guvernului sa retraga Ordonata.

Cartel Alfa respinge proiectul fiscal privind transferul contributiilor de la angajator la angajat.

"Transferul contributiilor sociale de la angajat la angajator reprezinta in fapt cresterea contributiilor angajatilor, de la 32,5% (16,5% contributii +16% impozit) - la 45% (35% contributii si 10% impozit). Asa-zisa reducere fiscala este de fapt cresterea sarcinii fiscale a salariatilor", potrivit comunicatului.

De asemenea, confederatia sindicala sustine ca in urma transferului contributiilor un salariat cu un salariu brut de 3.200 lei ar castiga 2 lei.

"Chiar din calculul din prezentarea guvernului se vede clar ca, la un salariu brut exemplificat de 3.200 lei: in 2017, suma pe care o platesc salariatul impreuna cu angajatorul la un salariu brut de 3.200 lei, este 1.256 lei, in timp ce in 2018 acestia vor plati 1.430 lei. Deci nu este scadere, ci crestere de fiscalitate! Scaderea promisa de impozit de la 16% la 10%, daca s-ar aplica in sistemul actual, ar duce la un castig de 178 de lei net pentru salariat. In conditiile transferului acest 'castig' este de 2 lei!", mai spune Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa.

Un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, publicat recent de Ministerul Finantelor, prevede trecerea la angajat, de la angajator, a contributiilor sociale, incepand cu 1 ianuarie 2018. Nivelul contributiilor platite pentru salariul brut urmeaza sa scada cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%. Proiectul prevede si reducerea impozitului pe veni de la 16% la 10%.

Transferul contributiilor de la angajator la angajat se va face prin ordonanta de urgenta, in sedinta de Guvern de miercuri.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.