In ultimele 30 de zile, autoritatile romane au impiedicat peste 40 milioane de tigari de contrabanda sa ajunga pe piata neagra din Romania. Valoarea capturilor se ridica la 20 milioane de lei si reprezinta aproximativ 30% din totalul tigarilor capturate de la inceputul anului, conform datelor disponibile pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, o campanie a British American Tobacco.

In ultima luna au fost inregistrate cele mai mari capturi de tigari de la debutul campaniei „Stop Contrabanda”. Saptamanile trecute, autoritatile au anuntat confiscarea a peste 20 de milioane de tigarete. In Vama Constanta Sud, politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au descoperit intr-un container venit din Turcia peste 14 milioane de tigari contrafacute, cea mai mare captura din acest an. In acelasi interval, pe raza judetului Vrancea, 4 milioane de tigari de contrabanda au fost descoperite in doua spatii de depozitare construite special pentru ascunderea marfurilor. In randul capturilor recente se adauga si cele 6 milioane de tigari netimbrate depistate de politistii din cadrul Serviciului de Investigatii a Criminalitatii Economice de pe raza judetului Arad.

Frecventa capturilor indica si o intensificare a incercarilor contrabandistilor de a trafica tigari pe teritoriul Romaniei. Diversificarea si imbunatatirea tehnicilor inedite folosite de traficanti pentru fortarea granitelor pot alimenta contrabanda cu tigari in perioada imediat urmatoare. O crestere de un punct procentual al nivelului contrabandei inseamna aproximativ 40 milioane de euro neincasati anual de catre stat sub forma de taxe si accize.

Potrivit unui comunicat remis 9am, succesul autoritatilor reprezentat de capturile recente trebuie mentinut si completat cu actiuni de control al punctelor in care aceste tipuri de produse sunt comercializate astfel incat sa existe o reducere a pietei negre a tigarilor din Romania, situata in prezent la nivelul de 15%, mult peste media europeana de 10%. Din cauza accesului facil la produse de contrabanda, Romania a ocupat in 2016 un alarmant loc 6 la nivelul Uniunii Europene ca volum de tigari de contrabanda consumate, potrivit unui studiu KPMG realizat pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute. Acelasi studiu arata ca ponderea contrabandei din piata totala a tigarilor din Romania ramane cea mai mare din Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.