Peste 500 de detinuti au fost eliberati joi, in prima zi de la intrarea in vigoare a legii privind recursul compensatoriu, a anuntat, vineri, ministrul Justitiei, Tudorel Toader. El a spus ca aceasta cifra este mare si i-a depasit asteptarile, pentru ca nu credea ca "impactul va fi atat de mare". Legea prevede ca pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare fiecare detinut va beneficia de sase zile considerate efectuate.

Ministrul a precizat ca in prima zi in care s-a aplicat aceasta lege au fost eliberati 529 de detinuti.

"Ieri (joi, n.r.), pana la 12 noaptea, domnul Dobrica (Marian Dobrica, directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor - n.r.) imi dadea mesaje sa imi spuna cati detinuti au fost eliberati. In baza legii, prin adaugirea celor sase zile considerate a fi efectuate, au fost eliberati 529 de detinuti. Va marturisesc ca este mult, mi-a depasit asteptarile. Nu credeam ca impactul va fi atat de mare. Dar este efectul legii", a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, Vineri, la inceputul conferintei privind protectia drepturilor detinutilor si a conditiilor de detentie din Romania, potrivit News.ro.

Ministrul a precizat ca 3.349 de detinuti au dobandit dreptul de a primi eliberare conditionata.

De asemenea, Tudorel Toader a precizat ca unele unitati au avut probleme in aplicarea acestei masuri, in sensul ca nu au stiut daca au nevoie de interventia judecatorului sau pot folosi calea administrativa.

"La unele unitati de penitenciare au fost ezitari cu privire la modul de aplicare, daca e pe cale administrativa sau e nevoie de interventia judecatorului. Conducerea unui penitenciar s-a dus in instanta, acolo au respins, au rezolvat in final pe cale administrativa", a spus ministrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.