Un elev de la Liceul Greco-Catolic "Inochentie Micu" din Cluj sustine ca a fost dat afara din clasa de directorul liceului pentru faptul ca are parul "indecent de lung". Tudor Helgiu a scris ca acelasi lucru s-a intamplat si cu alti 20-25 dintre colegii sau care aveau barba sau parul lung. 

"Salut! Daca ai putin timp liber, te invit sa citesti aceasta "frustrare" a mea fata de sistemul de invatamant din Romania, iar daca ai acceasi parere, te invit sa dai un share mai departe.

Astazi, eram la ora de chimie, stateam linistit si imi vedeam de treaba mea, deodata intra marele Dom' Director la mine in clasa. Din cauza parului meu "indecent de lung" am fost scos de la ora, ajungand in curte ma aflu alaturi de inca 20-25 de elevi din scoala (baieti) cu par lung sau barba asteptand sa fim scosi din scoala. Da, ati citit bine, pentru ca avem parul lung sau barba am fost scosi din perimetrul liceului.

Ma bucur ca traiesc intr-o comunitate unde se promoveaza creativitatea si libera exprimare , de asemenea ma bucur ca exista Legea Invatamantului, si citez Legea educatiei nationale nr. 1/2011

Art 2/1."Legea are ca viziune promovarea unui invatamant orientat pe valori, creativitate, capacitati cognitive..."
Art 2/3."Idealul educational al scolii romanesti consta in DEZVOLTAREA LIBERA, integrala si armonioasa a individualitatii umane, in FORMAREA PERSONALITATII AUTONOME si in asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru implinirea si dezvoltarea personala..."
Art 2/4."Statul asigura cetatenilor Romaniei drepturi egale de acces la toate nivelurile si formele de invatamant preuniversitar si superior, precum si la invatarea pe tot parcursul vietii, FARA NICIO FORMA DE DISCRIMINARE."
Art 2/7." In Romania invatamantul constituie prioritate nationala."
Art 3
Principiile care guverneaza invatamantul preuniversitar si superior, cat si invatarea pe tot parcursul vietii din Romania sunt:
a) principiul echitatii - in baza caruia accesul la invatare se realizeaza fara discriminare;
c) principiul relevantei - in baza caruia educatia raspunde nevoilor de dezvoltare personala si social-economice;
Singurul lucru pe care pot sa il spun , e ca ma bucur ca am ajuns in secolul XXI unde capacitatea ta psihica inca este determinata dupa cum te imbraci respectiv cum arati"
, a scris elevul Tudor Helgiu pe pagina sa de Facebook.

Andreea Coroian Goldis, sef de cabinet al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, spune ca elevii liceului cu pricina stiau ca nu trebuie sa aiba parul lung, deoarece acest lucru este stipulat in regulamentul de ordine interioara.

"In cazul acestui liceu exista un regulament de ordine interioara asumat de elevi si parinti la inceputul anului, unde se precizeaza ca elevilor le este interzis parul lung si barba dat fiind faptul ca sunt inscrisi la un liceu confesional. Dupa ce au fost anuntati in repetate randuri ca ar trebui sa renunte la parul lung si la barba, au fost trimisi acasa sa se conformeze regulamentului. Nu este vorba de sanctiuni, ci doar de faptul ca au fost rugati sa respecte regulamentul”, a precizat pentru Transilvaniareporter.ro Andreea Coroian Goldis.

Directorul liceului nu a putut fi contactat inca pentru un raspuns oficial.

Citeste si:
Liviu Puștiu, alături de Jador după ce și-a anunțat retragerea din...
Liviu Puștiu, alături de...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.