Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna septembrie la 1,77%, cel mai inalt nivel din noiembrie 2013, cand a fost 1,83%, in conditiile in care carburantii s-a scumpit cu 2,19%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

In luna august, rata anuala a inflatiei a fost de 1,2%.

Datele INS arata ca preturile de consum au crescut in septembrie, in medie, cu 0,5% comparativ cu luna august.

Marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,54%, in medie, fata de luna august, preturile marfurilor nealimentare au urcat tot cu 0,54%, iar preturile serviciilor au crescut cu 0,32%.

Comparativ cu septembrie 2016, preturile alimentelor au crescut in a noua luna a acestui an cu 2,74%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,89%, iar preturile serviciilor au coborat cu 0,16%.

Fata de luna august, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in a noua luna a acestui an, la alte legume si conserve de legume (5,11%), oua (4,16%) si combustibili (2,19%).

Scumpirea carburantilor a avut un impact semnificativ asupra tuturor preturilor, analistii economici avertizand asupra unei cresteri importante in cazul tuturor marfurilor.

La finalul anului 2016, rata anuala a inflatiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rand in care rata anuala a inflatiei a inregistrat valori negative.

In ultima prognoza, publicata in august, Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca rata anuala a inflatiei va ajunge la 1,9% la finalul acestui an, in intervalul tintit de banca centrala, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.