Fostul premier Victor Ponta sustine ca unicul principiu care ghideaza Europa in judecarea anumitor cazuri este cel politic, precum se intampla la momentul actual in Catalonia, oferind exemple care sa-i sustina afirmatiile, scrie dcnews.ro.

"Zilele acestea majoritatea reprezentantilor UE au criticat 'referendumul' din Catalonia (Romania s-a raliat acestei pozitii - foarte bine din punctul meu de vedere) .

Dar cred ca este o lectie importanta pe care Romania trebuie sa nu o uite : in critica demersului separatist din Spania se invoca 'principiile' - din pacate, in Europa singurul principiu este cel al interesului politic!

De ce spun asta ? Iata cateva exemple in care 'principiile' au fost exact invers aplicate :

1. Serbia si Kosovo - acolo Uniunea Europeana ( cu exceptia catorva tari printre care Romania si Spania) au sprijinit direct formarea unui nou stat prin secesiunea unei regiuni! Ce “principiu” s-a aplicat acolo?

2. Referendumul privind independenta Scotiei care a avut loc inainte de Brexit ( cand Marea Britanie era membru deplin al UE) a fost recunoscut si legitimat - mai ales pentru ca majoritatea ( cu doar 3 procente diferenta) a respins secesiunea / daca insa la referendum se vota pt independenta ce faceam? Sau daca acum, dupa Brexit, in Scotia se face alt referendum pt independenta si alipirea Scotiei la UE ce facem? Ce principiu aplicam?

3. Cipru a fost primita in UE inaintea Romaniei in 2004 / suntem in 2017 si perspectiva reunificarii celor doua state din insula pare mai indepartata decat niciodata- proncipiul?

4. Crimeea s-a desprins de Ucraina si alipit Rusiei printr-un referendum nerecunoscut de UE si de Romania - asta insa nu a impiedicat deloc Rusia sa detina acum facilitati militare moderne la 500 km de Bucuresti - si uite asa noi avem un motiv pertinent sa platim din banii romanilor 10 miliarde de dolari pentru armament

5. Slovacia si Cehia s-au format prin dezmembrarea Cehoslovaciei si sunt ambele membre cu drepturi depline ale UE", a scris Victor Ponta pe Facebook.

Citeste mai mult in postarea sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.