In cautarea unei solutii pentru intarzierea instalarii unor afectiuni asociate inaintarii in varsta, o echipa de biologi americani a dezvoltat o metoda prin care a reusit o incetinire semnificativa a procesului de imbatranire si imbunatatirea starii de sanatate in cazul musculitelor de otet studiate, relateaza Science Daily.

In cadrul cercetarii recente, Walker si colegii sai au descoperit ca pe masura ce musculitele de otet ajung la varsta medie — circa o luna de viata, in cazul lor — mitocondriile isi modifica forma initiala, mica si rotunda, devenind mai mari si elongate. Acest lucru ''perturba capacitatea celulei de a cuata mitocondria deteriorata'', a explicat Walker. ''Cercetarea noastra sugereaza mitocondriile disfunctionale se acumuleaza odata cu varsta in loc sa fie eliminate'', a adaugat el.

Studiul, publicat la 6 septembrie in jurnalul ''Nature Communications'' raporteaza ca oamenii de stiinta de la UCLA au indepartat mitocondriile deteriorate scindandu-le in bucati mai mici. Dupa ce au facut acest lucru, musculitele studiate au devenit mai active, mai energice si mai rezistente.

In urma tratamentului aplicat, femelele au trait cu 20% mai mult decat durata de viata obisnuita, iar masculii cu 12% peste medie.

Pentru a scinda mitocondriile, echipa de oameni de stiinta condusa de Anil Rana de la UCLA, a utilizat o proteina numita Drp1 ale carei niveluri, cel putin in cazul mustelor si soarecilor, s-a demonstrat ca scad odata cu inaintarea in varsta. Cercetatorii au crescut nivelurile de Drp1, acest lucru permitand corpului musculitelor sa elimine mitocondriile deteriorate si sa le pastreze numai pe cele sanatoase.

Pentru ''prelungirea vietii si imbunatatirea sanatatii'' musculitelor nu a fost nevoie decat de ''sapte zile de interventie''.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.