Femeile care utilizeaza telefoanele mobile in timpul sarcinii nu cresc astfel riscul de a naste copii cu tulburari de neurodezvoltare in comparatie cu gravidele care evita folosirea acestor dispozitive mobile, sugereaza un studiu recent, citat miercuri de Reuters.

''Nu am gasit nicio dovada a unui efect daunator asupra neurodezvoltarii copilului de 3 si 5 ani in cazul mamei care utilizeaza telefonul mobil in timpul sarcinii'', a declarat dr. Jan Alexander de la Institutul Norvegian pentru Sanatate Publica, autor principal al lucrarii, potrivit AGERPRES.

''Spre surprinderea noastra, cu cat mama folosea mai mult telefonul mobil in timpul sarcinii cu atat capacitatile motorii ale copilului la varsta de 3 ani erau mai bune. Insa, o descoperire similara in ceea ce priveste utilizarea (telefonului mobil — n.r.) de catre tati indica spre alti factori ce tin de stilul de viata si nu catre impactul fizic al telefoanelor mobile'', a mai spus acesta.

Cercetari anterioare, desfasurate cu preponderenta pe animale, au starnit ingrijorari cu privire la posibilitatea ca expunerea la campurile electromagnetice de radiofrecventa emise de telefoanele mobile sa aiba un efect negativ asupra creierelor aflate in curs de dezvoltare ale celor mici. Insa rezultatele au fost impartite, iar multe dintre studii au fost prea reduse sau au avut o durata prea scurta pentru a se putea evalua impactul pe termen lung al expunerii la telefoane mobile asupra dezvoltarii copilului, noteaza oamenii de stiinta in ''BMC Public Health''.

Pentru studiul actual, cercetatorii au examinat date de la 45.389 de perechi mama-copil, analizand gradul de utilizare a telefonului mobil de catre femei in timpul sarcinii si abilitatile motrice, lingvistice si comunicationale ale copiilor acestora la varste de 3 si 5 ani.

Spre deosebire de copiii nascuti de femei care au utilizat foarte rar telefonul mobil in timpul sarcinii, cei ai mamelor care au vorbit mai mult la astfel de dispozitive aveau un risc cu 27% mai mic de a manifesta o complexitate redusa a propozitiei, o posibilitate cu 14% mai mica de a manifesta o gramatica incompleta si un risc cu 31% mai mic de intarziere in dezvoltarea limbajului de nivel moderat la varsta de 3 ani, se arata in concluziile studiului.

De asemenea, copiii nascuti de femeile care au utilizat telefonul mobil in timpul sarcinii au avut un risc cu 18% mai mic de a manifesta tulburari motorii la varsta de 3 ani.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Alte cercetari, insa, au asociat utilizarea telefoanelor mobile de catre gravide cu aparitia tulburarilor de comportament la copii, precum hiperactivitatea, iar un studiu nu este suficient pentru a determina siguranta expunerii fetilor la aceste dispozitive, a sustinut pentru sursa citata Laura Birks, om de stiinta la Institutul de Sanatate Globala din Barcelona (ISGlobal), care nu a fost implicata in studiu.

''Daca femeile gravide vor sa reduca expunerea la campurile de radiofrecventa in timp ce vorbesc la telefon, pot sa utilizeze functia 'hands-free' si sa evite tinerea telefonului in apropierea abdomenului'', a precizat Birks.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.